субота, 14 грудня 2013 10:53

Спецтема: Євромайдан-2013

З Донецька спецпотяг ПР проводжали закликами перейти на сторону Євромайдану
14

Фото: Фото: Тетяна Заровна

13 грудня з Донецька до Києва виїхав спецпотяг з 19 вагонів із захисниками влади. Робітники та пенсіонери відправилися на антимайдан. Вони візьмуть участь в дводенному мітингу за Януковича.

Близько 500 прибічників Партії регіонів (в основному шахтарі та пенсіонери) сіли на потяг в Донецьку. На наступних станціях до них приєдналися ще 500 чоловік. У потяг так само завантажили транспаранти, прапори, коробки з їжею, упаковки з водою і цукерками.

Проводжати спецпотяг прийшли активісти місцевого євромайдану. Вони роздавали листівки, в яких говорилося, що влада може спровокувати зіткнення між протестувальниками. Також розповідали землякам, які вирушають до Києва, що то є таке євромайдан та які його цілі.

Громадський активіст Сергій Фурманюк в мегафон закликав прихильників президента довести, що в Донбасі живуть культурні люди. Він запропонував їм відчути себе частиною усієї України. Закликав жителів Донеччини відвідати євромайдан і побувати на суботньому концерті "Океану Ельзи".

- Ми провели інструктаж, розбили людей на групи і, я думаю, структуризація дозволить уникнути проблем, - прокоментував зміст листівок секретар міськради Сергій Богачев. - Наша порада - уникати зіткнень. В цьому житті ні від чого зарікатися не можна, ми повинні сподіватися на краще, готуватися до гіршого. Але і мовчки дивитися на ситуацію, яка відбувається в Києві, - недозволена розкіш. Кияни повинні почути, що думає Донбас про ті події. І якщо євромайдан говорить про необхідність термінового підписання Угоди про асоціацію, то донеччани запитують: "А чи не втратимо ми при цьому робочі місця? Чи збережеться пенсія для батьків?".

Усі витрати по забезпеченню поїздки узяла на себе обласна організація ПР.

- Якщо буде можливість поспілкуватися і висловити свою точку зору, цією можливістю не можна нехтувати. Я завжди закликаю до діалогу з опозицією, - так Богачев відповів на запитання, чи дозволять керівники груп побачити "біло-блакитним" активістам виступ "Океану Ельзи".

Агресивно налаштованих пасажирів "регіонального" потягу в Донецьку не спостерігалося. За словами секретаря Донецької міськради, серед добровольців були студенти - у тому числі, і його молодший син з друзями.

Так само в цю п'ятницю з міста Маріуполя виїхав спецпотяг з працівниками держструктур і комунальниками. Їм вручили продукти. Причому, охочих поїхати виявилося більше, ніж місць у вагонах.

300 активістів з Горлівки на пероні проводжав особисто мер. А з Краматорська до Києва вирушили 400 прибічників Януковича.

Людей в Київ з Донецької області відправляли також автобусами. У тому числі - членів Партії регіонів з Єнакієво. Причому, 14 грудня з Єнакієво збираються відправити додаткові автобуси з працівниками бюджетних установ.

Близько 10 тисяч прибічників ПР з Луганської області мають намір мобілізувати місцеві "регіонали". Стільки ж своїх прибічників для Києва обіцяє ПР в Дніпропетровській області. А в Донецькій області офіційно оголосили, що на мітинг на підтримку влади доставлять 20 тис. чоловік.

Всього планується звезти в столицю близько 100 тисяч прибічників Януковича.

Для цієї мети ПР узяла в оренду 27 потягів. Прихильники ПР так само виїхали з Макіївки, Одеси, Севастополя, Харкова, Херсона, Запоріжжя. У Києві вони пробудуть більше доби і додому повернуться тільки в понеділок. У Києві людей обіцяють розселити по готелях.

Багато учасників запевняли, що відстоювати свої переконання готові безкоштовно. Інші говорили, що розраховують на компенсацію, але не називали суму.

Збиратися столичний "антимайдан" буде на Європейській площі. За чутками, проти бюджетників на провладному мітингу готується провокація за участю "тітушок".

Зараз ви читаєте новину «З Донецька спецпотяг ПР проводжали закликами перейти на сторону Євромайдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

144

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути