пʼятниця, 03 липня 2020 16:33

В'язні ОРДЛО просяться в Україну

В'язні ОРДЛО просяться в Україну
Майже 800 в'язнів написали звернення про переведення їх із непідконтрольної частини Донбасу. Фото: pixabay.com

Щонайменше 762 ув'язнених особи, які були засуджені Україною чи поміщені в СІЗО до 2014 року, написали звернення про переведення їх із непідконтрольної частини Донбасу.

Як пише "Слідство.Інфо", таку інформацію журналістам надав Офіс уповноваженого з прав людини Верховної Ради.

Також у матеріалі уточнюється, що таких може бути значно більше, оскільки не всі ув'язнені в ОРДЛО мають можливість звернутися по допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики на Донбасі вбили літню жінку

Журналісти опитали десятки ув'язнених, які утримуються на окупованих Луганщині та Донеччині. Вони масово скаржаться на побиття, побори та нестерпні умови утримання.

Ситуація ускладнюється тим, що так звані ЛНР і ДНР не тільки не видають засуджених Україною громадян, але й не допускають у тюрми нікого зі сторонніх спостерігачів чи міжнародних місій.

Через це загальну кількість ув'язнених в ОРДЛО підрахувати важко. За приблизними підрахунками провідних правозахисних організацій, на початок окупації їх було понад 16 тисяч.

"Більшість засуджених, яких ми опитали, кажуть, що по той бік їм кажуть, начебто Україна відмовляється їх вносити в списки. Арештантів переконують, що українська влада ними не цікавиться і повертати не збирається. Деякі ув'язнені, не дочекавшись повернення під контроль держави, померли в тюрмах", - говориться в матеріалі "Следство. Інфо".

Зараз ви читаєте новину «В'язні ОРДЛО просяться в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути