середа, 28 лютого 2024 08:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Ворог тисне на Авдіївському напрямку і біля Роботиного - свіжі карти війни
9

Карти ISW
Фото: understandingwar.org
Карти ISW
Карти ISW
Карти ISW
Карти ISW

Сили оборони на фронті на Донбасі стримують російських окупантів на Авдіївському напрямку, але ворог продовжує тиснути.

Тривають позиційні бої на лінії Куп'янськ - Сватове - Кремінна, в районі Бахмута, поблизу Роботиного та Вербового на півдні, а також біля Кринок у Херсонській області, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

На лінії Куп'янськ - Сватове - Кремінна підтверджених змін лінії фронту не було 27 лютого. Росіяни стверджують, що армія РФ нібито просунулися на глибину до 500 м на північ від Синьківки (на північний схід від Куп'янська) і на 300 м на захід від Кремінної поблизу Тернів і Торського. Експерти ISW не спостерігають візуального підтвердження цих тверджень.

Позиційні бої тривали на північний схід від Куп'янська біля Синьківки; на північний захід від Сватового біля Іванівки, Кислівки, Табаївки; і на захід від Кремінної біля Тернів. Солдати РФ на Куп'янському та Лиманському напрямках завдають плануючих бомбових ударів по позиціях української артилерії та танкістів, а також використовують безпілотники для ударів по позиціях ЗСУ.

Війська РФ продовжують вести наступальні дії на Куп'янськ зі змінною інтенсивністю. Окупанти спочатку атакують деякий час, а потім знижують темп своїх наступальних дій, щоб перегрупуватися та поповнити втрати перед новими атаками.

Сили РФ просунулися на захід від Бахмута на тлі продовження позиційних боїв на Бахмутському напрямку 27 лютого. Чеченські підрозділи "Ахмат" наступають на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Курдюмівки, намагаючись прорватися до Часового Яру (на захід від Бахмута).

Точаться важкі бої на північний захід від Бахмута поблизу Богданівки; на захід від Бахмута біля Іванівського; на південний захід від Бахмута в районі Андріївки, Кліщіївки та Курдюмівки.

Нещодавно на Бахмутському напрямку прибули частини 102-го мотострілецького полку Південного військового округу ЗС РФ, і просунулися на північний схід від Іванівського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб повідомив останні новини з передової

Війська РФ просунулися на захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з двох населених пунктів у цьому районі 27 лютого. Сили оборони відступили з Сєверного (на захід від Авдіївки) та Степового (на північний захід від Авдіївки) після запеклих боїв у ніч проти 27 лютого. Згодом Міністерство оборони Росії заявило, що їхні війська повністю захопили Сєверне. Водночас ЗСУ стабілізували свою оборону вздовж лінії Тоненьке - Орлівка - Бердичі, яка проходить на захід від району Сєверне - Степове. Окупанти просувалися вздовж смуги на північний захід від Авдіївки.

Російські джерела стверджують, що війська РФ нібито просунулися до північно-східної Орлівки (приблизно 3 км на захід від Авдіївки) та на схід і південний схід від Бердичів (приблизно 4 км на північний захід від Авдіївки). Аналітики ISW ще не бачать візуального підтвердження просування ворога на околицях цих двох невеликих селищ.

27 лютого війська РФ нібито просунулися приблизно на 2,68 км в ширину та 1,1 км вглиб у загальному напрямку Авдіївки. Росіяни просунулися на захід і південний захід від міста Донецьк, хоча в ISW не спостерігають візуального підтвердження змін лінії фронту в цьому районі. Російський "воєнкор" стверджував, що нібито війська РФ просунулися в південній Красногорівці та на північний захід від Мар'їнки (обидва на захід від Донецька).

Українські та російські джерела повідомляли про продовження позиційних боїв на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Новомихайлівки та Побєди.

27 лютого на ділянці адміністративного кордону Донецької та Запорізької областей тривали позиційні бої, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Українські та російські джерела заявили, що позиційні бойові дії тривали поблизу Вугледара; на південь від Великої Новосілки поблизу Старомайорського та Урожайного; на південний захід від Великої Новосілки поблизу Малинівки; і на південний схід від Гуляйполя біля Марфополя.

Тривали вчора позиційні бойові дії на заході Запорізької області, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Не стихали бої біля Роботиного та Вербового (на схід від Роботиного).

Гаряче досі й на східному (лівому) березі Херсонської області поблизу Кринок.

Російські ракетоносії вже понад тиждень не з'являються в Чорному морі. Водночас загрозу з моря Генштаб оцінює як стабільно високу, заявила 27 лютого керівниця об'єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

Зараз ви читаєте новину «Ворог тисне на Авдіївському напрямку і біля Роботиного - свіжі карти війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути