середа, 21 грудня 2016 11:19

"Влада Порошенка приведе країну до громадянської війни" - медик-доброволець АТО

Автор: Ельдар Сарахман
 

Дії нинішної української влади можуть привести країну до громадянської війни з жахливими наслідками. Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловила Євдокія Попович, медик-доброволець в АТО.

Зі "Степанівною" зустрічаємось в селі Кримське Новоайдарського району на Луганщині. На дверях однієї з квартир 2-поверхівки висять два оголошення "Тут спілкуються українською мовою, з язиком йдіть до логопеда" та "Вхід з брудним взуттям карається. 20 буків". Кілька останніх місяців тут облаштували медичний пункт, де надають допомогу пораненим військовим та цивільним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бійців АТО в День Миколая "вітали" із танків й артилерії

"Степанівна" зустрічає в чорній хустці. 5 місяців тому в бою загинув її близький боєць - командир Володимир Цірик "Оса".

"Ви віник бачили там на сходах?", - зустрічає жартома. "Ану бігом почистити взуття, бо не пущу". Обіймає волонтерів зі "Спільної справи" Бориса Пенчука і Сергія Герчака. Хлопці привезли їй картину "Україна переможе" Олесі Тимченко та необхідні для роботи речі. В гостях на кухні журналісти, волонтери та бійці.

Запрошує на кілька хвилин до операційної. Посеред невеличкої кімнати стоїть операційний стіл, навколо - медичні препарати й медикаменти.

"Вчора привезли дуже багато цукерок, шкарпетки, зубну пасту, станки для гоління. Ми все це розфасуємо і вранці 19-го до Миколая, розвеземо по позиціях. Хлопцям буде приємно" - каже жінка.

"Не знаю, коли все це закінчиться, - зітхає "Степанівна", переминаючи в руках хірургічні рукавички. Я не поважаю нашу владу і в мене таке враження, що вона шкодить більше ніж Росія з Путіним. Вже мовчу про електронні декларації наших політиків. Може добре, що їх оприлюднили і люди побачили, де їхні гроші. МВФ дає гроші, а вони і те крадуть" - не стримує гніву медик.

Євдокія Попович родом з села Грабовець Богородчанського району Івано-Франківщини. До війни працювала у лікарні. Називає себе партизаном-медиком, бо досі не оформлена офіційно.

"На мене прийшли якось документи з Генштабу для оформлення. Але загубили їх у штабі. Коли знайшли, я побачила весь безлад, який відбувається у штабі, і передумала. Так, без зарплати важко, бо у мене пенсія мізерна. Але краще бути з чистою совістю, бо дурні накази я виконувати не буду. Я практично сама собі хазяйка", - розповідала жінка в інтерв'ю Gazeta.ua влітку цього року в Пісках. 2014-го Попович організувала з допомогою друга-лікаря 2 медпункти на передовій. Один, що ближче до передової, розбомбили. Другий з часом збільшився. Військові називають її "мамою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для мене всі бійці - діти" - медик Євдокія Попович 2 роки на передовій рятує військових

"Ситуація в ЗСУ майже не змінюється. Ну видали фліси нові, а подають це так ніби ціла реформа. Я ж бачу в якій техніці "нацики" (нацгвардія. - Gazeta.ua) їздять другою лінією оборони. А "бехи" які - броньовані, нульові, амуніція яка. А тут хлопці в сніг і мороз крутять оте законсервоване череп'я з часів Другої світової війни. Привезли нещодавно хлопця, який стріляв з такої "бехи", отруївся вихлопними газами. Ледве ми його тут відкачали. Волонтери возять нам запчастини кількома машинами. Нещодавно організація "Вільна доля" з Дніпра привезли стільки запчастин двома машинами, що хлопці не приховували радості: "Ми ж поставимо на ноги три машини". І в цей же час Міноборони продає все потрібне, і я кажу це відверто. Хлопці тут кажуть: "Говорите, что надо, и с Минобороны пришлют. Я скажу сколько стоит". Скільки можна красти, скільки можна тупо вбивати цей народ. Це знищення, геноцид".

Автор: Ельдар Сарахман
 

"Степанівна" до цих пір не може змиритись зі смертю своїх бійців за два роки війни. Особливо сильно вдарила остання - смерть командира 9-ї роти 93-ї окремої механізованої бригади Володимира Цірика "Оси".

18 липня на Луганщині, повертаючись із завдання, БМП 23-річного Володимира підірвалася на міні. Після підриву по них відкрили вогонь. Крім "Оси" загинув ще один боєць і кілька дістали поранення. "Степанівна" вважає, що Володя був великим командиром і міг стати генералом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він вселяв спокій у наші тремтячі душі" - соцмережі відреагували на загибель бійця із Закарпаття

"Я на той час була у 128-й бригаді. Володя мене дуже просив повернутись в 93-тю. Не встигла", - зітхає жінка.

Медик нарікає, що ВСП (Військова служба правопорядку. - Gazeta.ua) розпочала вилучати автомобілі, передані волонтерами в АТО, згідно з рішенням Міноборони. 12 грудня міністр оборони Степан Полторак запевнив, що процедура вилучення авто пов'язана з боротьбою із шахраями, які під виглядом волонтерів завозили машини. "Поставимо на облік, щоб не було зловживань, щоб ми чітко розуміли, скільки машин прибуло, скільки виконують завдання в інтересах ЗСУ", - зазначив міністр пізніше.

"Забрали в 93-ї кілька машин, стоять у вспшників. Хай би хтось, хто видав той указ, приїхав сюди на передок, пройшовся б крайніми позиціями. Якби не мої ті джипики, які вже розсипаються, хлопці не отримували б ні посилок, ні допомоги".

"Третій рік війни, а кращого немає. Президенту вигідно, щоб все це тягнулося. Бізнес продав? Ні. Мій син живе у Штатах, час від часу кидає мені їхні новини. Новообраний президент Америки Трамп продав свій бізнес ще не обійнявши посаду офіційно. У мене подруга працювала в українському посольстві у Вашингтоні. Там не їздять з таким супроводом як наші президенти й міністри. Не перекривають все місто. Наш український посол їздить крутіше ніж президент США. Демократичні країни не ведуть себе так вульгарно, як у нас".

Автор: Ельдар Сарахман
 

Жінка звинувачує президента України в зраді народу та брехні. А його дії можуть призвести до громадянської війни.

"Обіцяв за два тижні закінчити АТО. Чому не визнана агресія Росії в Україні. Увесь світ визнав, тільки не ми. Що коїться з судами? Все покривається. Все це призведе до громадянської війни. Ще немає рецидиву. Закінчить все розгромом у Києві. Жодного можновладця не випустять з країни. Чому гнилий народ, так звана диванна сотня, не підніме свій зад і не наведе порядок у Києві. Чому вони чекають на атовців?

Порядок треба наводити з низів - в кожному населеному пункті. Я так вважала ще до війни. Треба вливатись в реальне життя, а не вірити телевізору." - зазначає "Степанівна" на прощання.

Зараз ви читаєте новину «"Влада Порошенка приведе країну до громадянської війни" - медик-доброволець АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути