четвер, 05 листопада 2020 19:14

Відновлення Донбасу може лягти на плечі українців - Пархоменко

Розведення військ на Донбасі та вибори на окупованих територіях є поступовою капітуляцією України. Про це розповів Gazeta.ua Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова.

"В будь-якому разі це — втрата територій. Маю на увазі перші три пункти запропонованого Україною плану по врегулюванню ситуації. Бо війська відводимо тільки ми, а росіяни - ні. Це - свідомий план продовження поступок РФ. Кожна ділянка має свої особливості. Наприклад, Григоріївка - це Маріупольський напрям. Відведення наших військ небезпечне для нашого стратегічно важливого порту".

Леонід Кравчук представив план дій по врегулюванню конфлікту на Донбасі. Але Росія не погоджується на нього.

Для нас це капітуляція, ми граємо на російських умовах: ми розводимо війська, не стріляємо у відповідь, не проводимо розвідку. Якщо провести вибори 31 березня, то бойовиків легалізують в Україні. Відновлення Донбасу ляже на наші плечі. То буде фактично російська територія, яку ми не зможемо контролювати, але будемо виплачувати їм зарплати та пенсії.

Автор: Уніан
  Кравчук планує провести вибори в ОРДЛО після їх звільнення
Кравчук планує провести вибори в ОРДЛО після їх звільнення

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий план для Донбасу: на розведені ділянки хочуть відправити поліцію

Росія ще не погодилася на них

Мінські угоди втратили силу ще в грудні 2015 року. Росія не поступиться, бо хоче амністію, вибори і мир на своїх умовах. Вони мають серйозну агентуру в українській владі і сподіваються, що дотиснуть нас. Вважають, що ті, кого російська агентура засунула в ТГК, піддадуться на шантаж.

Якщо ратифікуємо римський статут, Росія припинить вимагати в нас амністувати бойовиків?

Навряд чи ратифікація Римського статуту щось глобально змінить для нас. Якщо ми його ратифікуємо, то РФ через своїх людей в ряді урядах західних країн, буде вимагати наших військових. Буцімто, вони теж здійснили якісь там воєнні злочини. І тоді не виключено, що ми будемо вимушені здати наших військових. Щось подібне вже було в Хорватії, Боснії: там видавали своїх генералів у Гаагу, вони чекали у в'язниці на суд, дехто отримав обвинувальний вирок.
На жаль, наша влада не здатна захистити інтереси України, вона віддає Росії небезпечних терористів. За цієї влади ратифікація Римського статуту може закінчитися тим, що судитимуть наших героїв, а російські воєнні злочинці будуть і далі на волі й залишаться без покарання.

Автор: Уніан
  Георгіївка є важливою ділянкою, бо розташована біля Маріуполя
Георгіївка є важливою ділянкою, бо розташована біля Маріуполя

Що загрожує Україні, якщо запровадять вільну економічну зону?

Її створення можливе лише після повної де окупації Донеччини і Луганщини. За нинішніх умов це буде одним з елементів автономії квазіреспублік. Вони не будуть платити податки, натомість ми з держбюджету будемо відбудовувати інфраструктуру ОРДЛО. Додаткову небезпеку становить те, що ВЕЗ був у переліку так званих "5 питань від президента". І більшість з опитаних ніби то висловилася за ВЕЗ. Тепер у влади є підстава прикриватися результатами цього опитування для впровадження ВЕЗ. Або ж влада проведе з цього питання офіційний референдум.
Росія поки відкидає цю ідею. Бо у Путіна хочуть все і одразу – автономію так званих ДНР і ЛНР, закріплену в Конституції, амністію бойовиків, вибори. Втім, якби РФ була хитрішою і зараз передала Донбас навіть на більш прийнятних для нас умовах, наша економіка просто не витримала би реінтеграцію окупованих територій.

Автор: Вікторія Гайворонська
  Збитки від російського вторгнення сягають сотень мільйонів доларів
Збитки від російського вторгнення сягають сотень мільйонів доларів

Що робити Україні, щоб не допустити хаосу та не піти на поступки РФ?

Відправити Андрія Єрмака у відставку. Наказати генпрокурору та СБУ відкрити кримінальну справу проти Віктора Медведчука (кума російського президента Володимира Путіна - Gazeta.ua), Юрія Бойка, Андрія Деркача та посадити їх за грати. Відмовитися від Мінських домовленостей. Тоді не буде ні хаосу, ні поступок.

Владі треба відмовитися від подальшої імплементації нікчемних Мінських домовленостей. Тоді, можливо, не буде ні хаосу, ні поступок Росії.

Україна пропонує припинити конфлікт і демілітаризувати ОРДЛО на початку 2021 року, щоб 31 березня 2021 року провести там місцеві вибори.

Таку пропозицію містить підготовлений українською стороною "План спільних кроків" для Тристоронньої контактної групи, повідомив глава делегації України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук.

Зараз ви читаєте новину «Відновлення Донбасу може лягти на плечі українців - Пархоменко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути