Ексклюзиви
вівторок, 22 травня 2018 09:01

"Вцілілих добивали з гелікоптера" - 18 українських бійців розстріляли терористи ДНР
5

18 українських військових розстріляли бойовики ДНР під Волновахою Донецької області. Напередодні 22 травня 2014 року бійці 51-ї окремої механізованої бригади облаштували поблизу селища кілька блокпостів.

18 українських військових розстріляли бойовики ДНР під Волновахою Донецької області.
Фото: Газета "Наше слово"
18 українських військових розстріляли бойовики ДНР під Волновахою Донецької області.
18 українських військових розстріляли бойовики ДНР під Волновахою Донецької області.
18 українських військових розстріляли бойовики ДНР під Волновахою Донецької області.
18 українських військових розстріляли бойовики ДНР під Волновахою Донецької області.

Бій

Між 4-ю та 6-ю ранку 22 травня на табір 51-ї бригади, що розмістився між селищами Ольгинка та Володимирівка напали бойовики ДНР. Приїхали на двох джипах та двох броньованих інкасаторських автівках Приватбанку. Коли українські бійці пропустили терористів через блокпост, ті розстріляли їх впритул. Близько 100 бойовиків під керівництвом російського полковника ГРУ 48-річного Ігоря Безлера на прізвисько "Бєс" мали при собі гранатомети, кулемети, міномети та стрілецьку зброю. Поранених добивали снайпери, які засіли обабіч дороги в лісопосадці. Українські військовики не відкривали вогонь на ураження, а стріляли в повітря і по ногах нападників – те, що почалися повноцінні бойові дії, ще ніхто не усвідомлював.

Після втечі бойовиків під Волноваху на підмогу прибули українські гелікоптери Мі-8. Пілоти не мали зв'язку із землею та почали добивати українських військових, прийнявши їх за вцілілих терористів ДНР.

Чому так сталося

Зараз існує кілька версій того, що трапилося на блокпості під Волновахою.

1. Жертв з боку ЗСУ можна було уникнути, якби на блокпості залишилася хоча б одна БМП. Напередодні акумулятори із трьох бронемашин піхоти забрали для підзарядки в село. Так вважає волонтер Костянтин Зінкевич.

2. Тодішній виконувач обов'язків міністра оборони України Михайло Коваль вважає, що причиною великих людських втрат під час бою стала недоукомплектація та низька боєздатність особового складу бригади.

3. Російський військовий журналіст Аркадій Бабченко причиною знищення українських військових назвав некомпетентність дій командування в умовах партизанської війни, зокрема рішення про ночівлю край дороги.

4. Вцілілі під час бою військові стверджують, що напередодні бою до них на блокпост приходили місцеві мешканці-симпатики ДНР. Казали, аби бійці не облаштовували табір поблизу Волновахи. Самі воїни припускають, що місцеві могли працювати на бойовиків і передавати їм цінну інформацію.

"В армії зразка 2014 року була дуже слабка координація між підрозділами, - каже Gazeta.ua військовий експерт 46-річний Димитро Снєгирьов, - це і призвело до трагедії під Волновахою. До того ж, не треба забувати, що у той період у бойових діях брали участь не тільки кадрові військові, але й добровольці. Українська армія лише починала формуватися. Зараз повторення такої ситуації важко уявити, бо переформатування АТО в операцію Об'єднаних сил значно спростило спільне виконання завдань між різноманітними підрозділами.

Удар бойовики спланували не випадково, бо Волноваха – це саме та стратегічна точка, яка дозволила б нашим військовим обірвати усі зв'язки між терористами ЛНР і ДНР й унеможливити перекидання техніки від одного бандформування до іншого. Тоді могли б добивати терористів поодинці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українських вояків під Волновахою розстріляли терористи "Біса" - ЗМІ

Втрати

22 травня під Волновахою загинуло 17 військових. Ще один боєць помер від отриманих поранень в Одеській лікарні у жовтні 2014 року. Найстаршому загиблому було 36 років, наймолодшому – 20. Серед них :

1. Командир батальйону, майор 30-річний Леонід Полінкевич

2. Командир взводу, молодший лейтенант 34-річний Володимир Овчарук

3. Командир відділення, старший сержант 36-річний Олександр Артемук

4. Заступник командира бойової машини, навідник-оператор, молодший сержант 31-річний Дмитро Йовзик

5. Навідник, солдат 23-річний Микола Богдарук

6. Розвідник, солдат 29-річний Михайло Грицюк

7. Кулеметник, солдат 22-річний Володимир Зарадюк

8. Стрілець, солдат 28-річний Віталій Ліщук

9. Розвідник, солдат 22-річний Віталій Маринич

10. Гранатометник, солдат 33-річний Віталій Махновець

11. Водій-санітар, солдат 33-річний Андрій Нечипорук

12. Розвідник, солдат 22-річний Леонід Озеранчук

13. Стрілець, помічник гранатометника, солдат 22-річний Павло Попов

14. Механік-водій, солдат 23-річний Володимир Прокопчук

15. Стрілець, солдат 21-річний Дмитро Шкрібляк

16. Гранатометник, старший солдат 22-річний Євгеній Біда

17. Водій-санітар, солдат 23-річний Любомир Кузьмін

18. Солдат, 20-річний Володимир Рибак

Реакція

Виконуючий обов'язки головнокомандувача ЗСУ 50-річний Олександр Турчинов назвав розстріл військових під Волновахою терористичним актом. Російські кореспонденти на телеканалі "Россия 1" випустили сюжет про те, як "Правий сектор" під брендом Приватбанку приїхав і розстріляв строковиків ЗСУ за те, що "відмовлялися воювати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Рівненщині попрощалися із 17 солдатами, що загинули під Волновахою

Наслідки

Прокуратура Південного регіону з нагляду за законами у військовій сфері розпочала кримінальне провадження за частиною 3 статті 258 (терористичний акт, що призвів до загибелі людей) та за частиною 2 статті 425 (службова халатність) Кримінального кодексу України. Після бою під Волновахою командира бригади полковника Яцкова було усунуто від командування, а саму бригаду вивели на злагодження на полігон Широкий Лан. 1 грудня 2014 року бригаду розформували, а за місцем її дислокації створено нову — 14-ту окрему механізовану бригаду.

Увіковічнення пам'яті

У 2015 році на місці бою встановили гранітну плиту із прізвищами загиблих військовослужбовців ЗСУ. Загиблих нагородили орденами "За мужність" посмертно. На їх честь у рідних селищах і містах названі вулиці та встановлені меморіальні дошки й пам'ятні знаки.

У Донецькій області 22 травня під час проведення антитерористичної операції загинуло 17 українських військових. Про це в ефірі 5 каналу повідомив заступник міністра охорони здоров'я Руслан Салютін.

Зараз ви читаєте новину «"Вцілілих добивали з гелікоптера" - 18 українських бійців розстріляли терористи ДНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути