Ексклюзиви
субота, 15 березня 2014 10:19

У суді, який штурмували сепаратисти, вирішили: мітингувати в Донецьку безпечно
4

Фото: Тетяна Заровна
На місці де вбили донецького "свободівця" Дмитра Чернявського проросійські активісти цинічно зробили свій меморіал - жертвам з "Беркуту"
Розправа над учасником проукраїнського мітингу, коли сепаратисти вбили представника "Свободи"

Донецький адміністративний суд відмовив в задоволенні позову Донецької міськради про заборону мітингів. Судді Грищенко, Давиденко, Кошкош дійшли висновку, що проводити масові акції в Донецьку безпечно. Аргумент: немає доказів іншого.

Офіційно органи влади оголосили 14 березня Днем трауру за загиблими учасниках мітингу за територіальну цілісність України, який відбувся напередодні. Близько 21.00, під час розгляду позову міськради, невідомі в георгіївських стрічечках почали штурм будівлі Донецького окружного адміністративного суду.

За словами адвоката Тетяни Іванової, міліція не забезпечила належний захист суду від "братків". Заступник голови Донецької обласної організації ВО "Просвіта" Марія Олійник розповіла, що адвокатом другої сторони був громадянин Росії.

- Він представляв "Російський блок". Стверджував, що учасники мітингов з прапорами Росії жодного разу нічого не порушили і ніякої небезпеки для жителів Донбасу не представляють. І тому мають право збиратися на площі Леніна цілу добу, охороняти пам'ятник. Що цікаво - в довідці міліції для суду не було фактів спалювання наших прапорів, побиття людей з українськими прапорами, нічого. Міліція і не чухалася. Ніхто з учасників проросійських мітингів конкретно до відповідальності не притягнений і навіть в довідці для суду міліція не вказала, що активну участь в цих безладах брали представники "Російського блоку", комуністи і предствители партії Вітренко, інших "слов'янських" організацій, - говорить Олийник.

У міськраду на сьогодні і завтра подані заявки від "Російського блоку", невідомого "Зеленого руху" та КПУ. У повідомленні говориться, що вони мітингуватимуть на площі Леніна. Проте усі попередні акції цих організацій завершувалися незаконними ходами по вулицях міста, знищенням прапорів, побиттям людей.

Проросійські сили збирають на 15-16 березня мітинги на підтримку "референдуму" про відділення Криму від України. Входження Криму до складу РФ учасники цих мітингів вважають першим кроком на шляху приєднання до Росії усього півдня та сходу України. Заходи подібного роду, що проводяться в Донецьку, проходять під російськими прапорами і сепаратистськими гаслами. Двічі "мирні" мітинги закінчувалися захопленням будівлі Донецької обласної державної адміністрації

В четвер в результаті нападу учасників проросійського мітингу на самооборону проукраїнського мітингу, який так само проходив на центральній площі міста, сталося вбивство жителя Донецька, який був "свободівцем". Офіційно заперечується наявність ще 2 смертей, проте очевидці побоїща затверджують зворотнє.

На голови учасників акції за єдину Україну на площі Леніна з боку проросійських активістів летіли каміння, вибухові пакети, яйця. Після закінчення мітингу люди з триколорами прорвали рідке оточення працівників міліції і загнали в кут групу хлопців, які забезпечували відхід жінок і людей старшого покоління. Близько 400 проросійських активістів напали на 50 українців. Міліція не втручалася в те, що відбувається. А за словами потерпілих - допомагала проросійським екстремістам робити розправу. Нападаючі на очах в міліції використали світло-шумові гранати, травматичні пістолети, газ, металеві палиці. В результаті 26 чоловік отримали забиття головного мозку, черепномозкові травми, рубані рани голови, переломи.

Учора на місці, де пролилася кров, жителі намагалися покласти квіти, проте цьому завадили агресивні проросійські активісти, які чергують біля пам'ятника Леніна. На місці загибелі донецького "свободівця" вони спорудили меморіал загиблим в Києві "беркутівцям".

Зараз ви читаєте новину «У суді, який штурмували сепаратисти, вирішили: мітингувати в Донецьку безпечно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути