пʼятниця, 09 березня 2018 18:30

"У класі висіли національні символи – на цьому закінчувалась Україна" - ультрас розповів про життя в Луганську

"У класі висіли національні символи – на цьому закінчувалась Україна" - ультрас розповів про життя в Луганську
Екс-полонений розповів про життя у Луганську під час російської окупації. Фото: UkrFoto.net

За весь період незалежності в регіоні не було проукраїнської влади, але місцеві посадовці не були відкрито проросійськими.

Звільнений з полону бойовиків ЛНР ультрас Артем Ахмеров в інтерв'ю для Gazeta.ua розповів про життя у Луганську під час російської окупації.

"Через кордон весь час тягнулась російська контрабанда. Влада не була відкрито проросійською, але ніколи не підтримувала Україну. У школі все патріотичне виховання закінчувалось на тому, що в кабінетах висіли дошки з українськими символами. Герб, прапор, гімн – на цьому закінчувалась вся Україна. У Луганську було 3 чи 4 школи україномовних", - розповів Артем.

За його словами, у 2014 році у окупованому бойовиками Луганську панував страх.

"На момент мого затримання вже трохи "розпогодилось". У травні ввели комендантську годину. У 2014 -му році були знайомі, як порушували. Потрапляли "на підвал" комендатури. Їх побили, гроші забрали і через кілька днів відпустили. Роздали зброю аби-кому, ти стоїш в магазині за хлібом, а поруч чоловік з автоматом. Увечері йдеш по вулиці, тобі назустріч йдуть в камуфляжних штанах, в тельняшці, бронику, збоку у нього пістолет і він запитує: "Де можна купити пива?". Згодом усі заклади працювали. Було лише обмеження по часу", - згадує Артем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми проти заморожених конфліктів" - Швеція направить своїх миротворців на Донбас

За його словами, з часом російськи найманців-терористів трохи "приструнили".

"Їм заборонили зі зброєю в місто виходити. Якийсь контроль почався. У центрі міста бачив хлопця, який йшов у формі з шевронами "Російські збройні сили", і нашивка десанту. Але це був поодинокий випадок", - додав він.

Полонений терористів ЛНР Артем Ахмеров на підвалі провів 57 днів, із 10 жовтня по 5 грудня 2016 року. 21-річного Владислава Овчаренко і 20-річного Артема Ахмерова затримали в Луганську за те, що вони палили прапори ЛНР і фотографувалися з символікою кольорів українського прапора. Пізніше їх засудили до колонії суворого режиму за "шпигунство на користь України".

Зараз ви читаєте новину «"У класі висіли національні символи – на цьому закінчувалась Україна" - ультрас розповів про життя в Луганську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути