понеділок, 18 лютого 2019 20:03

Україна може будувати балістичні ракети: подробиці

Україна може будувати балістичні ракети: подробиці
Україна має всі шанси відновити виробництво балістичних ракет. Фото: Главред

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між США і Росією може розірватися. Через це в України з'явився шанс відновити будівництво балістичних ракет середньої та малої дальності.

"Україна приєдналась до цього договору і тепер, у зв'язку з тим, що основні гравці знаходяться поза межами, цього міжнародного документа. У зв'язку з цим Україні немає сенсу себе якось обмежувати в цих питаннях, тому що одна з країн визначена світовою спільнотою як агресор, який здійснює агресію стосовно нас", - каже військовий експерт Інституту євроатлантичної співпраці Ігор Козій в коментарі Gazeta.ua.

За його словами Україна має потенціал та потужності для створення цієї зброї. Але для серійного випуску потрібні інвестиції та реальне співробітництво з іншими країнами.

"У 2017 році два підприємства запропонували проекти по створенню таких технологій. В нас є все: і потужності, і розрахунки, і програми, але поки що все у паперовому вигляді. Є перспективи створення гіперзвукових платформ суспільно з тими ж поляками та прибалтами. З тими країнами, хто чітко розуміє, що значить жити під Росією. Все, що треба робити — домовлятися про реальне співробітництво в цьому питанні", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Київ має право будувати балістичні ракети" - екс-посол США

За словами Ігоря Козія створення Україною таких ракет ніяк не вплине на хід війни, бо серійне виробництво це дуже довгий процес.

"Для серійного випуску такої марки пройде не рік і не два. Війна з РФ продовжиться, бо РФ завжди матиме претензії до своїх сусідів. Треба навчитися жити з цим, треба захищатись і виготовляти потужну зброю і вміти знаходити партнерів. Зводити нанівець все, що створює Росія разом з недружніми до України країнами Європи. В цьому питанні дуже доречно вчитися в Ізраїлю. Як країна в ворожому оточенні себе захищає і відіграє провідну роль в створенні безпеки", - каже Козій.

Договір між СРСР та США про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (РСМД -Gazeta.ua) підписали 8 грудня 1987 року у Вашингтоні тодішній президент США Рональд Рейган та останній генеральний секретар СРСР Михайло Горбачов. За цим договором країни-учасниці не мали права виробляти баллістичні та крилаті ракети середньої (1000-5500 км) і малої (500—1000 км) дальності. Країни, що підписали договір повинні були знищити ці ракети протягом 3 років. Після розпаду СРСР договір змінили - заборонили лише розробляти їх. Через те, що Україна була частиною СРСР, вона автоматично стала підписантом договору.

1 лютого 2019 року діючий президент США Дональд Трамп заявив, що США починає 6-тимісячну процедуру виходу з договору, оскільки Росія порушує його умови.

Зараз ви читаєте новину «Україна може будувати балістичні ракети: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути