понеділок, 04 грудня 2017 14:51

Українським військовим хочуть змінити раціон харчування

Українським військовим хочуть змінити раціон харчування
Міноборони пропонує замінити м'ясо на молокопродукти. Фото: discussio.ru

Міністерство оборони України пропонує внести зміни в норми затвердження продуктів харчування військовослужбовців Збройних сил та інших військових формувань. Серед іншого, згідно з проектом постанови Кабміну, який міністерство зараз внесло на розгляд урядового комітету, пропонується замінити м'ясо першої категорії на молокопродукти.

В документі Міноборони пропонує дозволити йому, МВС і СБУ проводити заміну одних продуктів іншими в межах вартості норм харчування і харчової цінності продуктів. Про це повідомляють "Наші гроші".

Так, пропонується дозволити заміну продуктів для військових, які беруть участь у міжнародних навчаннях, у тому числі під час інструктажу іноземних спеціалістів, а також у пунктах постійної дислокації, в навчальних центрах, на полігонах на території АТО.

У свою чергу урядові експерти у своєму висновку назвали ініціативу Міноборони "недостатньо дієвою" і такою, що може призвести до зниження калорійності і збалансованості норм харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майбутніх військових льотчиків годували тарганами

За даними експертів, в розділі №1 урядової постанови №426 від 29 березня 2002 року, який Міноборони хоче поширити на ВСУ, "спеціальна заміна" призначена для екіпажів суден і кораблів, що несуть службу за межами України, а також для екіпажів підводних човнів у зв'язку зі специфікою військово-морського флоту. Відзначається, що ця спеціальна заміна передбачає заміну м'яса першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина) на "молоко сухе, сухе кисле молоко і кисломолочні продукти" у співвідношення 1:0,7. Але така заміна не передбачена нормами, що діють у ЗСУ.

На думку експертів, застосування такої заміни може підірвати моральний дух в армії і створити соціальну напругу серед особового складу, особливо в зоні проведення АТО, і вплинути на калорійність харчування.

Раніше повідомлялось, що розробки нижньої білизни для жінок, які служать у збройних силах, в цьому році не буде. ЇЇ відклали на наступний рік через критику проекту та недостачу ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «Українським військовим хочуть змінити раціон харчування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути