четвер, 09 липня 2020 18:29

У Зеленського розповіли, чи визнають атестати ОРДЛО

У Зеленського розповіли, чи визнають атестати ОРДЛО
Скасування ЗНО для абітуриєнтів ОРДЛО не означає визнання окупаційних атестатів. Фото: pixabay.com

Дозвіл випускникам шкіл із тимчасово окупованих територій вступати до українських вишів без ЗНО не означає визнання Україною атестатів про освіту, виданих окупантами.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак під час брифінгу "Зелене світло для випускників з окупованих територій: можливі наслідки дозволу вступу до українських ВНЗ без здачі ЗНО", пише "Укрінформ".

"Що стосується атестатів, ми їх справді не визнаємо. Діти звертаються до центрів "Крим-Україна" або "Донбас-Україна" складають два іспити, отримують українське свідоцтво про повну загальну середню освіту, а потім складають внутрішні іспити", — пояснив Бабак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти з тимчасово окупованих територій не проходитимуть обсервацію

Він також наголосив, що діти загиблих або поранених учасників АТО/ООС гарантовано навчаються безкоштовно.

"Що стосується дітей інших категорій людей, які загибли або поранені на фронті, вони переводяться на бюджет автоматично. Я не бачив ще жодної заяви, яка б не була задоволена Міністерство освіти з проханням перевести з контракту на бюджет дитину загиблого бійця", — наголосив нардеп.

Щодо квоти для майбутніх студентів з ОРДЛО, Бабак пояснив, що вона формується додатково, тож ці абітурієнти не будуть конкурувати з іншими.

Раніше президент України Володимир Зеленський ініціював законопроєкт, який дозволяє без ЗНО вступати в українські виші випускникам шкіл з окупованих територій Донбасу. Відповідну пільгу з 2016-го мають жителі захопленого росіянами Криму. Рада підтримала документ, наразі він направлений на підпис главі держави.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського розповіли, чи визнають атестати ОРДЛО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути