вівторок, 07 травня 2019 12:58

У столиці відкрили фотовиставку, присвячену матерям загиблих героїв
18

У Музеї історії Києва відкрили виставку, присвячену матерям військових, які загинули від рук російських бойовиків на Донбасі.

Фотопроект "Сильні духом. Матері" представив світлини 12 матерів із різних областей України, пише Міноборони України.

Після того, як жінки втратили своїх дітей, не опустили руки, а почали займатися активною громадською діяльністю.

Фотопроект "Сильні духом. Мами" представили світлини 12-ти матерів з різних областей України. Це жінки, чиї діти загинули захищаючи Україну від російської навали
Фото: Міноборони
Яремчук Олександр Іванович зник без вісті під Савур-Могилою. Його мати, Яремчук Вікторія чекає свою дитину до сих пір.
Фотопроект "Сильні духом. Мами" представили світлини 12-ти матерів з різних областей України. Це жінки, чиї діти загинули захищаючи Україну від російської навали
Фотопроект "Сильні духом. Мами" представили світлини 12-ти матерів з різних областей України. Це жінки, чиї діти загинули захищаючи Україну від російської навали
Тетяна Тороповська з Києва. Її син Георгій загинув у вересні 2014 року. Після смерті сина народила двійнят

"Багато героїнь нашого фотопроекту не дочекалися з війни єдиного сина. Це — нестерпна материнська біль і зранене серце. І вийти з того стану не кожен зможе. Змусити себе щоденно робити щось нове — справжній подвиг. Він нам підкорився! Серед нас є матері, які кардинально змінили стиль життя і роботу. Хтось був вчителем, а потім став волонтером, а хтось народив і виховує дітей. Кожна матыр — це сильна, мужня та вольова особистість. Ця виставка — найкраща пам'ять про наших героїчних синів, які віддали життя за вільну Україну, — розповіла мати загиблого військовослужбовця ЗС України, учасник і керівник фотопроекту Наталія Дубчак.

На вітринах також виставили листи з передової, які відправляли сини своїм матерям, листи-подяки простих українців рідним загиблих героїв і фото сімейних архівів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'яний депутат убив ветерана АТО та його батька

Серед учасниць фотопроекту є Вікторія Яремчук, яка вже 5 рік поспіль чекає сина. Молодший сержант Олександр Яремчук 24 серпня 2014-го, виконуючи бойове завдання біля Савур-Могили, зник безвісти. Останні слова, які встигла почути жінка: "Мамо, я трохи зайнятий. Звільнюся і зателефоную". 5-й рік вона вірить, що її дитина повернеться додому.

Захід відвідав предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). Він висловив співчуття та глибоку шану жінкам, які відпустили своїх дітей боронити рідну землю. Учасницям вручив пам'ятні медалі Матері Божої Неустанної Помочі.

"Віддавши своїх синів за життя українського народу, ви стали матерями України. Від народу вам особлива шана. У тих фотографіях й, зокрема, у ваших очах я побачив постать Пречистої Діви Марії. Лише Вона до кінця може зрозуміти ваш біль, адже також втратила єдиного сина. Не знаю, що пережила Діва Марія, коли Воскреслий Христос прийшов до неї та сказав, що живий. Мені б хотілося, щоб колись у такий спосіб ви зустріли своїх синів", - наголосив Блаженніший Святослав.

Виставка триватиме до 19 травня.

6 травня у Львові розпочався перший Всеукраїнський форум військових письменників.

Подія об'єднала понад 20 авторів із Львівщини та інших областей України, повідомили в прес-службі Львівської облдержадміністрації.

Зараз ви читаєте новину «У столиці відкрили фотовиставку, присвячену матерям загиблих героїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути