понеділок, 16 травня 2022 14:06

Спецтема: Війна Росії проти України

У Маріуполі терористи змушують людей давати фейкові свідчення проти ЗСУ

У Маріуполі терористи змушують людей давати фейкові свідчення проти ЗСУ
Маріупольців змушують давати свідчення проти українських захисників. Фото: East News

У заблокованому Маріуполі Донецької області російські загарбники збирають фейкові свідчення про те, що місто нібито знищила українська армія.

Вони змушують місцевих мешканців, які залишилися, робити їх у письмовій формі. Про це повідомляє радник міського голови Петро Андрющенко у Telegram.

Відомо, що для такої операції росіяни оголосили про реєстрацію на компенсацію знищеного житла та/або втрати члена родини. За житло обіцяють 500 тис. руб., (орієнтовно $6 тис.) , за загиблого члена родини - 3 млн. руб. (орієнтовно $33 тис.).

Заяви реєструють у приміщенні школи №9. При поданні її у письмовій формі власноруч людина має обов'язково зазначити, що майно нібито "було знищено українськими військовими", а близьких "вбито українською армією".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поспішають знищити докази своїх звірств: росіяни розбирають завали пологового в Маріуполі

Андрющенко зауважив, що маріупольцям доводиться робити такі примітки, адже вони перебувають в умовах психологічного тиску та у стані інформаційної блокади. У разі відсутності позначки загарбники відмовляють у компенсації.

РФ отримає десятки тисяч власноруч складених письмових "свідчень" про "звірства української армії". Їх планують використати для впливу на міжнародну думку, зокрема, через пропагандистські медіа-канали, які працюють в країнах ЄС.

"В реальності проведення подібної компенсації не можливо. Лише на виконання цих обіцянок маріупольцям Росія має витратити не менш $2,5 млрд., що в поточному стані економіки РФ неможливо", - підкреслив Андрющенко.

Спроби російських окупантів полагодити комунікації в Маріуполі на Донеччині призвели до того, що вода, яка рине вулицями, вимиває тіла загиблих із поховань у дворах. Гуманітарна ситуація в Маріуполі погіршується, хоч би як окупанти "намагалися створити уявлення про те, що щось змінюється на краще".

Зараз ви читаєте новину «У Маріуполі терористи змушують людей давати фейкові свідчення проти ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути