четвер, 14 липня 2016 10:11

У Києві попрощалися із загиблим бійцем "Айдару"

У Києві попрощалися із загиблим бійцем "Айдару"
Фото: gazeta.ua

13 липня на Майдані Незалежності у Києві попрощалися із загиблим бійцем батальйону "Айдар" 32-річним киянином Ярославом Комаровим на позивний "Комарик".

Він і Юрій Гуртяк на позивний "Таєць" із Сіверськодонецька загинули 11 липня близько 6-ї ранку, натрапивши на міну під Новомихайлівкою на Донеччині.

З 10:00 біля стели збираються військові, волонтери та журналісти. Серед півтисячі людей - колишній начальник штабу батальйону 50-річний Валентин Лихоліт на позивний "Батя", народний депутат 42-річний Семен Семенченко та бійці з шевронами батальйону "Донбас".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє бійців загинули в зоні АТО.

Об 11:15 до Майдану під'їжджають три автобуси з родичами та тілом загиблого. Рушають колоною до стели Незалежності. Попереду іде мати Ярослава, яку тримає під руку подруга. Разом з усіма стає на коліна перед домовиною сина.

- Чому саме він?, - каже крізь сльози.

Їй кажуть, що вранці загинули ще троє українських бійців.

- За що їм таке? Чому помирають найкращі?

Військовий оркестр грає траурний марш. Священик починає панахиду, люди хрестяться та кладуть квіти до труни.

- Я дуже добре знав Ярослава та Юру. Були елітою армії, - каже колишній командир саперного підрозділу "Айдару" Володимир Прохнич. - Ярослав п'ять місяців був моїм підлеглим. Тут є люди, яких "Комарик" витягав з-під обстрілів, ризикуючи життям. Був сапером у миротворчій місії в Іраку, стояв на Майдані. Взимку прийшов до нас, бо хотів воювати. Служив снайпером, потім - сапером у групі прикриття. Воював біля селища Новгородське та у Мар'їнському районі на Донеччині. Коли мене перевели на вищу посаду, рекомендував його командувати підрозділом. Завжди знав, що маю надійний тил. У нього залишилися дружина та 6-річна донька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зоні АТО двоє "айдарівців" підірвались на міні.

- Я лично знал "Комарика", - каже бородатий 56-річний військовий на позивний "Поводир". Називає себе енциклопедистом "Айдару". - Был крепким бойцом, мужественным, настоящим патриотом. Но не увидел растяжки. Видно, такова его судьба. Сейчас боевики идут на хитрость, натягивают кевларовую нить. Ее невозможно заметить. Плоская, как травинка. На ней не скапливается роса, как на других материалах.

- "Айдар" - перший добровольчий батальйон, сформований з Майдану, - каже військовий кореспондент батальйону 51-річна Катерина Валевська. - Але останнім часом збираємося разом лише когось ховати. Хочеться, аби все швидше закінчилось. Гинуть найкращі сини України.

Юрій Гуртяк на позивний "Таєць" перейшов до розвідувального підрозділу зі штурмової роти "Айдару" восени 2015 року. Оскільки мав вищу освіту, отримав звання лейтенанта. Був зразковим розвідником. Нещодавно у нього народилась дитина, а також залишилась чотирирічна дочка, дружина і мати. Його поховали 12 квітня у селищі Мостки Сватівського району на Луганщині.

Раніше повідомлялось, що український військовий підірвався на розтяжці.

Зараз ви читаєте новину «У Києві попрощалися із загиблим бійцем "Айдару"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути