понеділок, 22 травня 2023 23:35

Спецтема: Війна Росії проти України

"У Бахмуті наші війська пробиваються по флангах" – Іван Січень

На Бахмутському напрямку тривають важкі бої. Українські війська у самому місті контролюють певні об'єкти та приватний сектор в районі "Літак". Продовжується боротьба за панівні висоти на флангах ‒ півночі і півдні передмістя, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Українські захисники в Бахмуті завдали значних втрат російській 72-й окремій мотострілецькій бригаді. Знищено фактично один батальйон загарбників. Українські військові намагаються просуватися на флангах противника, але бої за місто надзвичайно важкі. На пресконференції в Японії президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден сказав, що у боях в районі Бахмута втрати Росії склали понад 100 тис.солдатів. За рахунок чого Збройним силам України вдається боротися та чому окупанти втрачають позиції – в інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Січень.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив: "Ми продовжуємо просуватись по флангах у передмісті Бахмута і фактично наближаємося до взяття міста у тактичне оточення". Що це нам дає? Наскільки реально змогли поліпшити ситуацію?

Ситуація складна. Але зовсім відрізняється від того, що було минулого літа у Сіверськодонецьку та Лисичанську. Бахмут для росіян – це ідея-фікс. Має сакральне значення. Бо вже більше дев'яти місяців намагаються захопити місто. Їхня "друга армія" світу поклала тисячі людей, але досі не взяла Бахмут. А наші війська натомість потроху пробиваються на флангах. Звісно, до оточення російських військ далеко, бо просування незначне. Але загрозу оточення створюють.

Ми не даємо можливість наступати на інших ділянках. І готуємо свої резерви, які зможуть перейти у контрнаступ

Найголовніше, що Росія кидає майже всі свої сили. Намагається ще атакувати під Мар'їнкою. Але це дії, які не призводять ні до чого. А ми не даємо можливість наступати на інших ділянках. І готуємо свої резерви, які зможуть перейти у контрнаступ. І змінити ситуацію на фронті.

Наступ росіян видихнувся. Вони можуть пробувати захопити ще якусь частину міста, але це їм вже нічого не дасть. Повториться ситуація минулого року, яка їх нічому не навчила. Вони спочатку всіма силами штурмують, але втрачають наступальний потенціал. В тактичному плані нічого не отримують. Тільки втрачають багато солдат та техніки. Тоді змушені брати оперативну паузу, а ми в цей час перехоплюємо ініціативу.

Автор: Фото: "Укрінформ"
  Іван Січень: "Росіяни втратили дуже багато частин під Бахмутом. Зараз намагаються сформувати новий армійський корпус. Але це нічого не зможе їм дати"
Іван Січень: "Росіяни втратили дуже багато частин під Бахмутом. Зараз намагаються сформувати новий армійський корпус. Але це нічого не зможе їм дати"

Росіяни намагаються сформувати новий армійський корпус

"Ми зможемо контролювати всі висотні будівлі, зайняті ворогом, і поступово їх знищувати. Це позбавляє ворога контролю за підступами до міста і дає нам певні тактичні переваги", – пояснює Сирський. За рахунок чого ми змогли отримати ці переваги?

Росіяни втратили дуже багато частин під Бахмутом. Зараз намагаються сформувати новий армійський корпус. Але це нічого не зможе їм дати. Знову почали насильно забирати ув'язнених. Але є нове – раніше давали хоч якусь мінімальну підготовку. А зараз просто кидають на фронт.

Є ще питання техніки – росіяни втратили її багато. Намагаються випускати ракети, а бронетанкову техніку фактично не можуть виробляти. Бо втратили можливості через санкції. Вже змушені знімати з довготривалого зберігання такі танки, які були випущені на початку 1950-х. Росіяни, звісно, формують якісь з'єднання, але нормально підготувати особовий склад не зможуть, як і озброїти технікою.

Чим більше росіяни набиратимуть гарматного м'яса, тим більше їх проблеми загострюватимуться

Є ще одна проблема для Росії. У прикордонних областях з Україною ведуться фактично бойові дії. Звідти їдуть люди. Тікають лікарі. Чим більше росіяни набиратимуть гарматного м'яса, тим більше їх проблеми загострюватимуться. Для нас ситуація вже немає такого характеру війни, як було влітку минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ракетні атаки триватимуть довго" – як українська ППО стала потужною та що у росіян ще на озброєнні

Росіяни все ще контролють значну частину Бахмута. Сили оборони України тримають позиції в південно-західній частині. Просування наших сил відбувається дуже обережно, бо техніки ще недостатньо, говорить речник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий. Більша кількість техніки має допомогти просуватися швидше? Чи зможемо її отримати найближчим часом?

Техніку нам поставляють. Але це не просто. Бо треба підготувати людей її експлуатувати та ремонтувати. Тут є об'єктивні обставини – якщо кинути техніку у бій просто так, то вона швидко закінчиться. Треба сформувати підрозділи і частини, де техніка буде на озброєнні. Поки що йдуть бої на виснаження російських ресурсів з нашими мінімальними втратами.

Важливо відновити вихід до Азовського моря

Підготовка наших частин тим часом йде. Британська розвідка пише, що до 10 бригад має бути підготовлено. І коли ми вдаримо, це буде видно. Є кілька ймовірних напрямків – Донбас або південь. Для нас важливо, наприклад, повернути контроль над Херсонською і Запорізькою областями. Щоб могли відновити вихід до Азовського моря. Там окупанти збудували потужну лінію оборони – це складне завдання, але його можна вирішити.

Скільки в такому режимі ще зможемо протримати Бахмут? Чого нам наразі не вистачає, щоб піти вперед? Чи навпаки – доводиться говорити про відхід?

Триматися у такому темпі, як зараз, можна ще довгий час. Бо росіяни намагаються прорвати оборону з середини січня. Але не можуть. По-суті, бої перейшли у позиційний характер. Ми поки не можемо масштабно наступати, а росіяни – вже не можуть. Бо просування йде на сотні метрів, не більше. А для війни – це нічого.

Звісно, якщо ситуація загостриться більше, керівництво може прийняти рішення вийти на нові рубежі, бо у Бахмуті вже немає чого утримувати. Наша оборона вже підготовлена, щоб врятувати наших військових. Але сподіваюся, що зможемо отримати нову техніку найближчим часом та утримати місто і просунутися.

Досвід цієї війни показує, що вся російська техніка, яка "не має аналогів", – це просто блеф. Останній такий випадок – з "Кинджалами". Теж саме можна сказати про їх "новітні" танки, як "Армата". Російський воєнно-промисловий потенціал повністю деградував. Ми ж отримуємо західну сучасну техніку. Тому можемо стримувати ворога. А згодом – і йти вперед.

Зараз ви читаєте новину «"У Бахмуті наші війська пробиваються по флангах" – Іван Січень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути