Ексклюзиви
неділя, 25 червня 2017 03:00

Торецьку загрожують дві техногенні катастрофи

Торецьку загрожують дві техногенні катастрофи
Торецьк- на межі катастрофи. Фото: РБК

У місті Торецьк на Донеччині можуть вибухнути будинки чи отруїтися газом люди.

Про це повідомили в Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) в зоні АТО на Донбасі.

"Через затоплення шахт імені Артема та "Південної" на поверхню підіймається газ метан, який потрапляє у підвали житлових та виробничих будівель, що може призвести до вибухів та отруєння людей", - йдеться у повідомленні.

"Вода потрапляє в підземні виробки через пошкодження ділянки водоводу "Горлівка-Торецьк", що виникли внаслідок обстрілів з боку НЗФ ОРДО. За підрахунками комунальних служб Торецька, на землю щоденно витікає близько 15 тисяч кубометрів води", - уточнила українська сторона СЦКК.

Відновити пошкоджений водопровід можна за два-три дні. Проте бойовики не дають доступу до ділянки, де пошкоджена труба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи обстріляли Авдіївський коксохім: завод на межі знищення

Біля Торецька можлива ще одна техногенна катастрофа.

"На місцевому фенольному заводі вже давно необхідно провести роботи з укріплення протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача. У цьому штучному резервуарі зібралося майже 33 тисячі тон рідких відходів, що містять фенол, нафталін, формальдегіди, сірчану кислоту, нафтопродукти та інші хімічні сполуки, що утворилися в процесі роботи підприємства.

Внаслідок обстрілів з боку терористів виведено з ладу трубопровід, через який здійснювалась відкачка води. Рівень рідини в накопичувачі скоро може досягти критичної позначки", - йдеться в повідомленні української сторони СЦКК.

Переповнення шламонакопичувача зруйнує дамбу - тоді отруйний потік заллє найближче селище Новгородське, потрапить до річки Кривий Торець, а далі в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської та частини Донецької областей.

Бойовики не погодилися гарантувати безпеку робітникам.

Нині в Торецьку, де мешкає майже 35 тисяч людей, воду подають за графіком, по дві години на добу. Через спеку жителі міста споживають більше води, якої й так бракує. А мер Торецька Юрій Євсіков зазначає, що в місті в будь-яку мить може виникнути епідемія інфекційних захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Торецьку загрожують дві техногенні катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути