Ексклюзиви
пʼятниця, 29 червня 2018 09:00

Терористи вбили на Донбасі добровольця, якому аплодував увесь світ
17

На окупованому Донбасі 29 червня 2016 року загинув 42-річний Василь "Міф" Сліпак – соліст Паризької національної опери, волонтер, боєць 1-ї штурмової роти Добровольчого українського корпусу "Правий сектор". Це перший в Україні доброволець, якого визнала і нагородила влада зіркою Героя України.

Василь Сліпак на окупованому Донбасі 2015 року у лавах ДУК "Правий сектор"
Фото: Радіо Свобода
Василь Сліпак на окупованому Донбасі 2015 року у лавах ДУК "Правий сектор"
Василь Сліпак 19 років прожив у Франції. Був вокалістом Паризької опери
Василь Сліпак - волонтер у Парижі. Підтримував Помаранчеву Революцію 2004 року та Революцію гідності 2014.
Василь Сліпак  - волонтер у Парижі. Підтримував Помаранчеву Революцію 2004 року та Революцію гідності 2014.

Роки життя в Україні

Народився Василь у Львові в родині Надії Василівни та Ярослава Володимировича Сліпаків. У 6 років він заліз на стіл на сільському весіллі і заспівав "Розкажи мені, любишь ти чи ні? І в очах сія: "Я – навік твоя", а через 4 роки старший брат Орест відвів хлопця до хорової капели "Дударики".

У 1994 році на міжнародному конкурсі у Франції 20-річний студент Львівської консерваторії отримав гран-прі, а в 96-му підписав контракт з "Опера Бастилія". Партію чотирьох дияволів з опери Оффенбаха "Казки Гофмана" він співав так, що глядачі прозвали його Мефістофелем. У 1997 році закінчив львівську консерваторію (зараз - Музична академія ім. М. Лисенка – Gazeta.ua) і отримав запрошення до Паризької опери.

Мав рідкісний голос контратенор - найвищий із чоловічих оперних голосів. На міжнародному фестивалі оперних співаків в Армеле арію "Тореадор" у його виконанні визнали найкращим чоловічим виступом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киян закликають на концерті-мітингу підтримати створення скверу імені Василя Сліпака

Волонтерство

"Міф" підтримав Помаранчеву революцію 2004 року й Революцію гідності 2014-му. Але приїхати до України й особисто стати поруч із мітингувальниками не міг – у нього був підписаний контракт із оперою. Тому організував кілька акцій на підтримку Майдану у Парижі – збирав українців біля фонтана Сан-Мішель, де колись убили діяча УНР Симона Петлюру. 5 березня 2014 року провів у Парижі маніфестацію проти агресії Росії. За ініціативи активістів "Об'єднання Євромайдан Париж", українці пікетували Міністерство закордонних справ Франції із закликами до дипломатів, спонукати світову спільноту, задіяти всі можливі дипломатичні, економічні, інформаційні та інші засоби для припинення загарбницького втручання Росії у внутрішні справи України.

Після початку збройної агресії на Донбасі почав займатися волонтерством. Для бійців ДУК "Правий Сектор" купив автомобіль "Форд".

"Все почалося з волонтерства, "ДУК ПС" були перші наші хрещеники, ми їх так називаємо. Ми їм допомагали всією нашою волонтерською організацією "Fraternité Ukrainienne/Українське братство". Перші, кому ми допомогли був 7-й батальйон, я знав цих людей і так сталося, що я тут, але це міг бути й інший якийсь батальйон. Ось так волонтерство природно переросло в активну участь", - розповідав Сліпак журналістам.

Війна на Донбасі

Уперше поїхав на фронт у травні 2014-го. Опановував спеціальність кулеметника. Улюбленою партією Сліпака була арія Мефістофеля з "Фауста". Тому і вибрав собі позивний "Міф".

Брав участь у боях за Піски поблизу Донецького аеропорту та Авдіївку в складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону ДУК "Правий Сектор". Отримав поранення і повернувся до Парижа.

Вдруге поїхав на фронт у вересні 2015 року, у село Водяне під Маріуполем, на лінію зіткнення. У жовтні повернувся до Парижа.

Улітку 18 червня 2016 року втретє поїхав на Донбас, щоб доправити зібрану допомогу захисникам-добровольцям. Планував залишитися там на півроку.

"Ми з ним воювали на передовій наприкінці весни і влітку 2015-го під Песками. Він брав участь у боях, відлучався на концерти і потім знову повертався на фронт", - каже побратим Василя з 7 батальону ДУК Григорій Півоваров. - "І не тільки воював, а й хлопцям надсилав багато допомоги. Це нічого, що Вася був не професійний військовий, а артист - навчитися воювати, коли любиш свою країну, не складно, головне бажання і віра. Він на своєму прикладі показав, що таке любити Батьківщину по-справжньому. До речі, воїн з нього вийшов хороший. А ще він співав нам інколи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співак, який став українським героєм: історія Василя Сліпака

Смерть

Смертельне поранення Сліпак отримав о 6 ранку в бою під містом Лисичанськ Бахмутського району. Снайпер поцілив у бійца, коли той стріляв із кулемета.

Тоді у бою загинув також боєць 25-го мотопіхотного батальйону Анатолій Коваль, пропав безвісти солдат 54-ї мотопіхотної бригади Юрій Татарчук. 11 військових отримали поранення. Бойовики та проросійські терористи втратили до 20 чоловік загиблими.

30 червня 2016 року в обласній лікарні імені І. І. Мечникова, що у Дніпрі, відбулося прощання. Відспівав загиблого протоієрей УПЦ КП Дмитро Поворотний.

Після прощання тіло співака доправили до Львова. 1 липня 2016 року поминальне богослужіння, яке очолив Преосвященніший владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ, відбулося в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла.

Василя Сліпака поховали на Личаківському цвинтарі на полі почесних поховань № 76.

4 липня 2016 року боєць АТО Ігор Грег повідомив, що українські військові вистежили та знищили вбивцю добровольця.

"Сьогодні вночі після трьох діб копіткої роботи групою невідомих без будь-яких розпізнавальних знаків був знищений снайпер рашистської контрснайперської групи "Хасана". Спи спокійно, друже "Міф"", - написав у соцмережі Грег.

Нагороди

19 вересня 2015-го Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет нагородив Василя Сліпака медаллю "За жертовність і любов до України".

30 червня 2016 року Василя Сліпака нагородили орденом "За мужність" І ступеня (посмертно).

20 лютого 2017-го Президент України Петро Порошенко присвоїв йому звання Героя України. Нагороди з рук президента отримали батьки загиблого воїна.

14 березня 2018 року загиблого воїна удостоїли відзнаки УК ПС "Бойовий Хрест Корпусу", яка засвідчує довічне перебування в лавах добровольчого українського корпусу "Правий сектор".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киян закликають на концерті-мітингу підтримати створення скверу імені Василя Сліпака

Вшанування пам'яті

У лютому 2018 року у прокат вийшов документальний фільм нині покійного режисера Леоніда Кантера "Міф". З 28 червня стрічку запустили в повторний прокат 8-ма містами України.

З 29 червня у Києві та Львові відбудеться 2-й Міжнародний музичний марафон на честь оперного співака Василя Сліпака. Його відкриють світові оперні зірки - французькі солісти Перін Медоф(сопрано), Гоша Ковалінська (мецо-сопрано), Гійом Дюссо (бас) та Пабло Вегуліа, (тенор).

У 2017 році у Тернополі в мікрорайоні "Південний" вул. Проектну 210 назвали іменем Василя Сліпака. 14 жовтня 2016 року урочисто відкрили й освятили мармурову меморіальну дошку, яку встановлено на фасаді будівлі Львівської спеціалізованої школи № 46 ім. В. Чорновола, де навчався співак.

28 квітня 2017 року пам'ятна дошка з'явилася біля входу у Великий зал Національної музичної академії України ім. П.Чайковського.

6 вересня 2017 року у Києві, на розі Андріївського узвозу та вул. Боричів Тік Громадська Спілка "Музичний Батальйон" заклала камінь на місці облаштування майбутнього Культурно-мистецького скверу імені Василя Сліпака.

Селекціонер Ігор Хорош вивів новий сорт ірисів і назвав "Василь Сліпак".

Тим часом у польському Перемишлі хочуть заборонити показ фільму "Міф" через червоно-чорні кольори рекламних плакатів.

Зараз ви читаєте новину «Терористи вбили на Донбасі добровольця, якому аплодував увесь світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути