пʼятниця, 27 липня 2018 13:27

"Там є "пси війни", яких треба стримувати": що криється за контрактами для добровольців
7

Кілька днів тому командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв запропонував добровольцям служити у ЗСУ на підставі контракту.

Пропозицію він висловив під час зустрічі із лідером "Правого сектора" Дмитром Ярошем.

Автор: штаб ООС
  Командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв обговория з лідером "Правого сектору" Дмитром Ярошем можливість переходу добровольців на контракт
Командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв обговория з лідером "Правого сектору" Дмитром Ярошем можливість переходу добровольців на контракт

Наєв запропонував бійцям УДА проходити військову службу в резерві, у складі бойових військових частин спеціального призначення, розвідки та в підрозділах територіальної оборони. Обговорили можливу участь добровольців у підготовці сил для охорони державного кордону, підрозділів територіальної оборони.

Добровольчі формування у відні на Донбасі

5 травня 2014 року сформувався добровольчий батальйон "Азов". Зараз окремий загін спеціального призначення "Азов", формування Національної гвардії України, підпорядковується Міністерству внутрішніх справ.

Добровольчий батальйон формувався із цивільних осіб та людей, які мають досвід військової служби або пройшли прискорений, двотижневий курс підготовки при МВС. При заснуванні його основу склали учасники двох громадських організацій: Автомайдан та "Патріот України".

Військове формування "Азов" звільняло Маріуполь у червні 2014 року, брало епізодичну участь у боях під Іловайськом, обороняло Маріуполь з кінця серпня 2014 року, здійснювало наступ на Широкине у лютому 2015 року.

Автор: Главком
  5 травня 2014 року сформувався добровольчий батальйон "Азов"
5 травня 2014 року сформувався добровольчий батальйон "Азов"

9 жовтня 2014 року прийнято рішення про переведення полку особливого призначення "Азов" МВС України до складу Національної гвардії України. Це дало можливість забезпечити підрозділ спеціальним комплектуванням, розпочати формування його штатів і резерву, передати йому бойову техніку. У його складі з'явився артилерійський дивізіон і танковий підрозділ.

У військовому конфлікті добровольчий батальйон "Азов" втратив, щонайменше, 44 бійців.

29 травня 2014 року сформувався добровольчий батальйон "Донбас". Тепер це підрозділ, що входить до 18-го полку оперативного призначення (в/ч 3057) Національної гвардії України. У формуванні було 800 бійців.

На початку 2015 року частина батальйону "Донбас" звільнена з лав Нацгвардії. Причиною стало "неприбуття до військової частини для проведення навчальних зборів". 17 січня 2015 року в складі ЗСУ створено 46-й окремий батальйон спецпризначення "Донбас-Україна". Частина тих людей, що раніше була звільнена з батальйону Донбас, перейшла служити у нове формування. Командиром нового підрозділу став перший заступник командира батальйону "Донбас" підполковник В'ячеслава Власенко, позивний "Філін". Чисельність батальйону близько 1000 осіб.

Автор: Батальйон "Донбас-Україна"
  29 травня 2014 року сформувався добровольчий батальйон "Донбас".
29 травня 2014 року сформувався добровольчий батальйон "Донбас".

Батальйон брав участь у боях за Іловайськ та Дебальцеве. А також за Новопідгородне, Маріуполь, звільняв Великоновоселківський район, Артемівськ, Попасну, брав участь у боях за Лисичанськ, Первомайськ, Карлівку, Мар'їнку, Піски, Бахмутівську трасу, Вуглегірськ, Логвинове. Бійці були активними учасниками торгіво-транспортної блокади Донбасу.

Станом на січень 2016 року, 67 бійців батальйону "Донбас" загинули, 173 одержали поранення й 20 зникли безвісти під час антитерористичної операції.

17 липня 2014 року сформувався Добровольчий український корпус "Правий сектор". Наприкінці 2015-го лідер руху Дмитро Ярош вийшов з "Правого сектора". Утворив на базі фронтових підрозділів корпусу Українську добровольчу армію.

Статус корпусу офіційно не врегульовано. Він є частиною "військово-політичного руху "Правий сектор""; при цьому члени ДУК можуть не бути членами партії. У добровольчий корпус також входить медичний підрозділ "Госпітальєри".

Бійці ДУК "ПС" воювали за Савур-Могилу, Донецький аеропорт, Піски, Широкине, Авдіївку. Крім того, добровольці у вересні 2015 року долучилися до блокування адмінкордону з Кримом.

На початок лютого 2016 року за час війни бойові та небойові втрати склали вбитими — 64 людини, пораненими — понад 500 бійців.

Взаємодія добровольчих батальйонів і ЗСУ

Із 6 серпня 2014 року по 3 вересня 2014 року тривали бої за Іловайськ. Тоді в оточення бойовиків потрапили як військові ЗСУ України, такі і бійці добровольчих формувань. У пастці терористів перебували 1400-1700 бійців, разом з військовою технікою. В операції загинуло 368 українських захисників, поранено 429, у полон до бойовиків потрапили 300 бійців, зникли безвісти 18.

Автор: 24 Канал
  2014-го року у боях за Іловайськ загинуло 368 українських захисників
2014-го року у боях за Іловайськ загинуло 368 українських захисників

"Досвід, отриманий за результатами бойових дій в районі Іловайська, зокрема низка поразок та самовільних відступів окремих підрозділів сил АТО, зумовили необхідність інтенсифікації процесів підготовки особового складу, управління, взаємодії, забезпечення та створення резервів. Недоліки взаємодії добровольчих загонів з підрозділами ЗСУ дали підстави для початку процесу їх входження до складу Збройних сил, Національної гвардії або перетворення на спеціальні батальйони Міністерства внутрішніх справ України. Наразі цей процес в цілому завершено", - йдеться у розслідуванні трагедії Міністерством оборони України.

Успішні і неуспішні факти, як різні добровольчі формування пішли на службу

6 червня 2014 року сформувався добробат "Київська Русь". Військове формування змогло інтегруватися у Збройні сили України, тепер це 25-й окремий мотопіхотний батальйон. Ядром батальйону стали активісти "Київської Самооборони" із 40-ї та 42-ї сотень. Підрозділ був сформований із добровольців та за призовом військовим комісаріатом Київської області.

Формування брало активну участь у боях за Дебальцеве та на Світлодарській дузі. Станом на березень 2017 року батальйон втратив у боях 33 бійця.

У квітні 2014 року утворився батальйон "Київ-2". Сформований iз членiв Самооборони Майдану. Кістяк підрозділу склали колишні військові з афганської сотні та активісти праворадикального руху С14 (Січ). Тепер це 2-га рота полку особливого призначення "Київ", підрозділ Національної поліції України.

Батальйон брав участь у боях за Дебальцеве та Слов'янськ. Згодом охороняв територію у Луганській області. Офіційна втрата у боях - рядовий міліції, загинув 18 серпня 2014 року.

Автор: Уніан
  У боях за Дебальцеве загинуло 180 українських захисників, 31 вважаються зниклими безвісти
У боях за Дебальцеве загинуло 180 українських захисників, 31 вважаються зниклими безвісти

Добровольчі батальйони, які зникли або "розпорошилися" після входу в державні формування

Підрозділ "Карпатська січ" створений у 2014-му як окрема добровольча чота, названий на честь організації народної оборони.

23 травня 2015 року бійці-добровольці разом з командиром склали присягу на вірність Українському народові й влились до складу Збройних сил України.

13 квітня 2016 року окрема зведена штурмова чота "Карпатська Січ", яка інтегрувалася у склад 93-ї механізованої бригади на Дніпропетровщині - розформована.

"Станом на сьогодні ще кілька сотень українців-добровольців "Карпатської Січі" готові були підписати контракт зі Збройними силами України. Але з незрозумілих для нас причин нам доведено розпорядження про розформування нашого підрозділу", – заявив командир роти Олег Куцин. За його словами, влада навмисне знищила рух.

Автор: zik.ua
  Боєць Сергій Ульянов 26 липня здійснив самопідпал під стінами Міноборони. Він вимагає визнання рівних прав добровольців із учасниками бойових дій
Боєць Сергій Ульянов 26 липня здійснив самопідпал під стінами Міноборони. Він вимагає визнання рівних прав добровольців із учасниками бойових дій

Добровольчий батальйон ОУН утворився в липні 2014 року. Найбільший до цього часу за чисельністю окремий підрозділ ОУН перебував у складі батальйону "Азов". Після відмови в державній реєстрації, керівництво батальйону вирішило ввійти до складу ДУК "ПС". У серпні 2014 Добровольчий батальйон ОУН відокремився від ДУК "ПС" у самостійний підрозділ.

У квітні 2015 у зв'язку з домовленостями про відведення добровольчих батальйонів з лінії фронту, їх вивели з Пісків. 10 квітня один із бійців батальйону повідомив, що 93-а бригада намагається роззброїти добровольців. Військові поставили ультиматум перед добровольцями про добровільне складення зброї. Згодом, частина бійців увійшла до складу ЗСУ як окремий підрозділ 93-ї ОМБр ЗСУ.

Добровольчий батальйон "Січ" створений у червні 2014 року, на базі партії "Свобода". 21 грудня 2015 року батальйон реформований в 4-ту роту "Січ" полку "Київ". Підпорядковується Міністерству внутрішніх справ України.

Думки експертів щодо переходу добровольців на контракт

Чому зараз почалася активна фаза легалізації добровольців?

- Це не легалізація, а переведення добровольців на контрактну службу. Легалізація – це коли приймається певний закон і добровольці можуть мати зброю, форму, легалізуються добровольчі відділи (формування) у складі МВС або Міністерства оборони. Вони мають інший статус. Люди туди приходять служити не через контракт. Те, що пропонує Наєв – це просто перехід людей до лав ЗСУ. І це не легалізація добровольців, а знищення цього руху остаточно,- каже військовий експерт Юрій Касьянов.

Які загрози несе перехід на контракт?

- Не секрет, що саме добровольці в перші дні війни взяли на себе основний тягар протистояння агресії, захисту і звільнення території. Це були мотивовані громадяни, які пішли воювати не за гроші. І зрозуміло, що такі високо мотивовані люди для сьогоднішньої влади небезпечні. Тому починаючи з кінця 2014 року ведеться послідовна політика на ліквідацію добровольчих частин, підрозділів і взагалі добровольців як класу. Більшість добровольчих батальйонів або перевели в ЗСУ, люди позвільнялись, або в склад МВС. Такі не хочуть служити на контракті, а служать лише тоді коли відчувають небезпеку для країни.

Автор: facebook
  Конгрес США, зі своєї допомоги, що становила близько 3,1 % бюджету (2018), заборонив виділяти кошти окремим наступникам добробатів, зокрема «Азову»
Конгрес США, зі своєї допомоги, що становила близько 3,1 % бюджету (2018), заборонив виділяти кошти окремим наступникам добробатів, зокрема «Азову»

Чи будуть зараз добровольці масово переходити на контракт?

- Ця історія із "легалізацією" добровольців приведе до того, що цих людей суттєво зменшиться на фронті.

Непідконтрольних добровольців можуть з часом почати переслідувати?

- Звичайно. Це і зараз відбувається. Багато вже сидять у в'язницях. Частково переслідувати таких людей потрібно, бо серед них є так звані "пси війни". Вони йдуть на війну заради адреналіну, легкої наживи, дехто йде щоб вбивати інших. Такі люди існують і вони творять багато зла. Їх безперечно переслідують. Але позиція нашої влади – це просто ліквідація добровольців як класу. Це створення з усіх громадян війни кріпаків, - додав Касьянов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наєв і Ярош обговорили військові контракти для добровольців

Ситуацію довкола "легалізації добровольців" прокоментував військовий експерт Олег Жданов.

Наєв запропонував Ярошу, що добровольці можуть переходити на контракт.

- Мова йде про активну боротьбу проти добровольців, після літа 2015 року. Всі ці батальйони сформували і фінансувались не з військового бюджету. Тільки оперативно вони підпорядковувались ЗСУ, тобто, у бойовій обстановці. Узгоджували розвіддані, уточнювали завдання і координували сумісно ведення бойових дій. Решта було самостійне. Це не влаштовувало начальника Генштабу. Добровольці задавали розумні запитання. Чому їм заборонили зайти в Луганськ, коли вони вийшли на окраїни міста і місто було порожнім тощо. В результаті ЗСУ почали підминати під себе добровольчі батальйони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми прийшли захистити Україну" - чому добровольці не йдуть в ЗСУ

Перший інцидент із добровольцями був із "Айдаром". Бійці перекривали Повітрофлотський проспект. Пов'язано з тим, що добровольчі батальйони поставили перед фактом: або ви вступаєте в ряди ЗСУ або Нацгвардії. Основна кількість добровольців вступили в ЗСУ. Після переходу до армії, присвоєння номера частини і печатки, відбувається переатестація солдатів. Всі "неугодні" або ті, хто виказували "вільні думки" - не пройшли атестацію. На їхнє місце, вже як на штатний підрозділ ЗСУ, ставили тих, кого вважали за потрібне. І всі ці батальйони стали звичайними частинами в складі ЗСУ. Задача Наєва – все підім'яти під себе. Для цього і створили ООС.

Найближчим часом добровольчі формування повністю зникнуть?
- Їх знищують, бо це непідконтрольні організації. Люди, які здраво мислять і задають незручні питання.

Що зараз потрібно робити добровольцям?
- Проти державної машини офіційно не можна виступати. І все що вони можуть зробити - піти на протистояння. Ми знаємо, чим воно закінчиться.

Раніше у "Правому Секторі" обурилися через висловлювання командувача ООС Сергія Наєва щодо неможливості перебування добровольців ДУК і УДА в зоні бойових дій на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «"Там є "пси війни", яких треба стримувати": що криється за контрактами для добровольців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути