Ексклюзиви
понеділок, 02 грудня 2019 16:47

Справа МН17: Нідерланди звинуватили Росію у сприянні втечі Цемаха

Справа МН17: Нідерланди звинуватили Росію у сприянні втечі Цемаха
Шарнірна лялька Барбі, яка належала дитині, що загинула під час збиття Boeing MH17 російськими бойовиками. Фото: birdinflight.com

Росія відмовилася заарештовувати Володимира Цемаха, якого Нідерланди підозрюють в збитті малайзійського Boeing MH17.

Запит про затримання бойовика відправили для того, аби він не втік, пишуть в прес-службі нідерландської прокуратури.

У листі зазначили, що він є громадянином України, і на нього не поширюються російські закони стосовно невидачі своїх громадян.

"Державна прокуратура декілька разів зв'язувалася з російськими судовими органами та наголошувала на можливих ризиках втечі. Були ознаки того, що Цемах хоче повернутися до Східної України", — йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія поширює фейкові новини про катастрофу MH17

Цемаха затримали співробітники СБУ наприкінці червня в окупованому Сніжному, 4 липня 2019-го суд у Києві взяв його під варту.

У розслідувальній групі Bellingcat стверджували, що Цемах був свідком катастрофи малайзійського Boeing. Тоді загинули всі 298 осіб, які перебували на борту, більша частина загиблих була громадянами Нідерландів. За даними Bellingcat, будучи особисто непричетним до запуску ракети, Цемах, імовірно, ховав зенітно-ракетний комплекс "Бук", із якого збили MH17, і спілкувався із членами його екіпажу.

3 вересня 2019-го спікерка спільної слідчої групи Брехтьє ван де Мосдейк повідомила, що прокурори, які розслідують катастрофу рейсу MH17, хочуть допитати Цемаха, тому нідерландська сторона вважала за краще, щоб він перебував в Україні та був "доступним для слідства".

7 вересня Україна видала Цемаха Росії в межах обміну утримуваними особами. 12 вересня донька Цемаха заявила, що її батько повернувся на тимчасово окуповану територію Донецької області.

2 листопада Цемах заявив, що Нідерланди пропонували йому громадянство в обмін на свідчення. У прокуратурі країни відмовилися коментувати заяву.

Зараз ви читаєте новину «Справа МН17: Нідерланди звинуватили Росію у сприянні втечі Цемаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути