вівторок, 14 березня 2023 08:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Що зараз відбувається на фронті: в ISW показали свіжі карти боїв
5

На фронті на Донбасі Збройні сили України провели успішну контратаку на захід від Сватового Луганської області. Війська Російської Федерації тим часом продовжують просуватися біля Бахмута Донецької області.

На півдні ЗСУ здійснили низку рейдів лівобережжям Херсонської області, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Водночас ситуація на сході Харківщини та заході Луганщини залишається напруженною.

13 березня російські війська просунулися на південь від Гряниківки на Харківщині, що в 17 км на північний схід від Куп'янська. Вели 12 і 13 березня безуспішні наступальні дії на північний схід від Куп'янська. 12 і 13 березня ворог продовжував завдавати наземних ударів у районі Сватового та Кремінної. Окупанти досягли локальних успіхів у даному районі, зокрема в Серебрянському лісництві.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЗСУ здійснили контратаку західніше Сватового. Провели контратаку в районі Кармазинівки (13 км на південний захід від Сватового), Невського та Макіївки (23 км на північний захід від Кремінної). На кадрах з геолокацією, опублікованих 13 березня, видно, що російські війська дещо просунулися на північний схід від Верхньокам'янського, що в 7 км на схід від Сіверська.

Донецький напрямок залишається найгарячішою точкою фронту. Армія РФ зайняла нові позиції західніше Бахмута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ відповіли вогнем на обстріли російських окупантів

Російська армія продовжує наступ на Бахмут та його околиці. Війська РФ, імовірно, просунулися вздовж траси Е40 Бахмут – Слов'янськ. На кадрах із геолокацією від 12 березня видно, що окупанти також просунулися на північний захід від Бахмута в районі Богданівки. Окупанти також висунулися на нові позиції на південному заході Бахмута вздовж траси Т0504 Костянтинівка – Часів Яр – Бахмут.

Російські джерела заявили, що ЗСУ концентрують сили біля Бахмута в межах підготовки до контратаки, щоб прорвати блокаду міста. Також за даними росЗМІ, 13 березня українські сили провели контратаки вздовж лінії Кліщіївка – Часів Яр на захід від Бахмута.

12 та 13 березня російські війська продовжували наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка – Донецьк. 12 березня ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Вугледару в 30 км на південний захід від Донецька.

На півдні ЗСУ проводять успішні рейди лівобережжям Херсонської області. Окупанти 12 та 13 березня продовжували вести вогонь на захід від Гуляйполя на Запоріжжі, а також у Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях. У ЗСУ заявили, що окупанти мають можливість замінити пошкоджену військову техніку на Кінбурнській косі. Також українські військові працюють над тим, щоб відтіснити російські війська за 20 км від берега Дніпра.

На ранок 14 березня, попри значні втрати, окупанти продовжують наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському напрямках. Минулої доби, 13 березня, Сили оборони відбили там понад 100 атак. Противник завдав п'ять ракетних ударів, зокрема і по об'єктах цивільної інфраструктури Сумської та Донецької областей.

Зараз ви читаєте новину «Що зараз відбувається на фронті: в ISW показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути