вівторок, 17 січня 2023 08:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Що відбувається на фронті: в ISW показали свіжі карти бойових дій
4

На фронті на Донбасі Збройні сили України продовжують наступ у районі Кремінної Луганської області.

Російські окупанти на півдні тим часом збирають сили та боєприпаси на лівому березі Дніпра, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Українські військові успішно наступають у напрямку Кремінної. Російські війська продовжують завдавати ударів для відновлення втрачених позицій у районі Сватового та на Куп'янському напрямку, де окупантам не вистачає бойової техніки та особового складу", – ідеться у повідомленні.

ЗСУ 15 і 16 січня продовжували контрнаступ у районі Кремінної. Бої на цій ділянці тривали усі вихідні.

Російські війська зробили безуспішні штурми населених пунктів Макіївка та Білогорівка, приблизно за 23 км на північний захід і в 13 км на південь від Кремінної відповідно. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська нібито відбили українську атаку в районі Діброви.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російська армія досягла додаткових територіальних успіхів на північ від Бахмута. Приватна військова компанія "Вагнер" ​​захопила залізничну станцію Сіль на північний захід від Соледара 16 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові повідомили переможні новини з фронту

"Імовірно, російські сили можуть посилити атаки в районі Кліщіївки (на південний захід від Бахмута) після захоплення Соледара (на північ від Бахмута) у новій спробі оточити Бахмут після кількох місяців безрезультатних лобових атак. Просування Росії на півдні Бахмута дозволить окупантам загрожувати українським наземним комунікаціям на трасі T0504 від Часового Яру до Бахмута", – звітують в ISW.

Кадри з геолокацією, опубліковані 15 січня, показують, що російські війська дещо просунулися на південному сході Бахмута біля бахмутського сміттєзвалища. 15–16 січня російські окупанти також продовжували наступальні дії у районі Авдіївки та Донецька. Водночас ЗСУ відбили атаки росіян на Красногорівку, Новобахмутівку, Перемогу, Водяне та Мар'їнку.

На південному напрямку ворог продовжує накопичувати сили.

"Російські найманці продовжували нагромаджувати живу силу на лівому березі Херсонської області. На східному березі Дніпра з'явилися представники ПВК "Вагнер". Наразі ISW не зафіксувала жодних ознак появи ПВК у Херсонській області", – ідеться у повідомленні експертів.

Російська окупаційна влада заявила, що російська протиповітряна оборона збила 10 українських безпілотників над Чорним морем у районі Севастополя 15 та 16 січня. Російські війська цими днями вели артилерійський вогонь районами Запорізької, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

Російський диктатор Володимир Путін намагається створити нові умови для продовження затяжної війни проти України. Російська Федерація, імовірно, готує рішучі стратегічні дії 2023 року, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Мова про можливий черговий великий наступ армії РФ. Рішучі стратегічні дії поточного року можуть проявитися у кількох можливих курсах дій, які не виключають одна одну.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається на фронті: в ISW показали свіжі карти бойових дій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути