Ексклюзиви
понеділок, 16 жовтня 2023 08:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Сили оборони просунулись уперед - свіжі карти боїв в Україні
9

Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Фото: understandingwar.org/backgrounder
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв

Збройні сили України на фронті продовжують контрнаступ на декількох напрямках. На Донеччині українські війська контратакували під Авдіївкою і відбили чотири російські наступи на південь від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки.

На Луганському напрямку ЗСУ відбили російські атаки поблизу Макіївки, Серебрянського лісництва та Торського, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW).

15 жовтня російські війська провели наступальні операції під Куп'янськом, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Сили оборони тим часом відбили російські атаки в районі Сіньківки та Іванівки.

Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська відбили українські атаки в районі Сіньківки на Куп'янському напрямку. Також поблизу Новоєгорівки, Макіївки, Діброви, району Серебрянського лісництва та Ямполівки на лінії Сватово-Кременне.

ISW не знайшов підтвердження інформації військових блогерів про просування російських військ у невстановленому районі поблизу Орлянки та захоплення російськими військами Сіньківки. Також не виявлено підтвердження просування у невстановленому районі вздовж лінії Сватово-Кремінна.

15 жовтня ЗСУ продовжили контрнаступ у районі Бахмута, де досягли незначних успіхів. Українські воїни відбили чотири російські наступи на південь від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки.

На опублікованих окупантами геолокаційних кадрах видно завдання ударів по українських позиціях біля залізничної лінії на північ від Кліщіївки, що вказує на незначні успіхи України в цьому районі.

15 жовтня Міністерство оборони Росії заявило, що підрозділи військ відбили українські атаки в районі Кліщіївки, Дубово-Васильівки та Оріхово-Васильівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Активна оборона" - Путін змінив риторику про наступ росіян на Авдіївку

Російська армія продовжила наступальні операції в районі Авдіївки, але не досягла якихось підтверджених успіхів. ISW не виявив жодних ознак, що заяви Росії про російський вогневий контроль над українськими ЗРК у районі Авдіївки відповідають дійсності.

Українські воїни відбили понад 15 російських атак поблизу Авдіївки; на північ від Авдіївки в районі Степового та Кераміка; на південний захід від Авдіївки в районі Тоненького, Північного та Первомайського. Українські сили відбили більше 15 російських атак у районі Мар'їнки.

Російські джерела, включаючи Міністерство оборони Росії, стверджували, що українські війська провели безуспішні контратаки поблизу Першотравневого та на північно-східній околиці Авдіївки у районі Авдіївського коксохімічного заводу. Один російський блогер стверджував, що українські війська проводять контратаки в районі Авдіївки невеликими штурмовими групами до 15 осіб.

Російські війська продовжили наступальні операції в районі Донецька, але не досягли там підтверджених успіхів.

Росіяни готуються до атак поблизу Вугледара, щоб відтіснити українські сили з дистанції обстрілу залізничної лінії, яку РФ прагне відновити задля підтримки матеріально-технічного забезпечення на півдні України.

Підрозділи російської армії намагалися відтіснити українські сили від Новомихайлівки, атакуючи із Солодкого та Славного, але захопили лише кілька плацдармів поблизу Солодкого.

15 жовтня українські війська продовжили обмежені наступальні операції у районі кордону Донецької та Запорізької областей, але не просунулися вперед. ЗСУ відбили російську атаку на північ від Приютного.

Російські війська нібито відбили українські атаки в районі Старомайорська 14 та 15 жовтня. Також продовжили обмежені наступальні операції в районі кордону Донецької та Запорізької областей, де нещодавно просунулися вперед. На відеозаписі з геолокацією, опублікованому 14 жовтня, видно, як підрозділи російської мотострілецької бригади захоплюють українську позицію на північний захід від Приютного.

Українські війська продовжили наступальні операції у західній частині Запорізької області 15 жовтня. Наші воїни просунулися там вперед. Продовжили наступальні операції у напрямку Мелітополя.

Українські війська використовують нещодавні російські контратаки для просування на заході Запорізької області. Просунулися у напрямку Вербового після російських контратак у цьому районі останніми днями.

ЗСУ розпочали поступове просування в районі Копані та на схід від Нестерянки з півночі після того, як підрозділи російського ПДВ контратакували з цих районів. Російські підрозділи тим часом відійшли з півночі Новопрокопівки в центральну її частину після контратак.

Російські джерела стверджували, що російські війська відбили українські атаки вздовж лінії Роботино-Новопрокопування-Вербове. Російські війська нібито відтіснили Сили оборони з кількох позицій вздовж лінії Роботино-Вербове 14 жовтня. Російський блогер стверджував, що російські війська контратакували вздовж лінії Копані-Роботино-Новопрокопівка-Вербове та оточили кілька українських позицій біля Вербове 14 жовтня та продовжили контратаки 15 жовтня.

Розпочалася 600-та доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Ворог продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує притаманну Кремлю тактику терору, завдаючи ракетних та авіаційних ударів. Здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не лише по військових, а й у значній кількості по цивільних об'єктах нашої держави.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах, повідомив уранці 16 жовтня Генеральний штаб Збройних сил України у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Сили оборони просунулись уперед - свіжі карти боїв в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути