пʼятниця, 09 листопада 2018 15:49

СБУ представила черговий доказ втручання Росії у "вибори" на Донбасі

СБУ представила черговий доказ втручання Росії у "вибори" на Донбасі
За словами Грицака, Росія так поспішає з "виборами", що результати планують озвучити вже по обіді наступного дня. Фото: з відкритих джерел

Голова Служби безпеки України Василь Грицак продемонстрував аудіорозмови російських кураторів на Донбасі, які організовували так звані "вибори" голів бойовиків окупованих районів Донецької та Луганської областей 2014-го. І займаються "виборами", що відбудуться 11 листопада.

Відповідні записи він оприлюднив на брифінгу, повідомляє УП.

За його словами, ці розмови демонструють "російські вуха" у приведенні до влади "главарів" так званих ЛДНР і фальсифікацію фейкового "волевиявлення" в цілому.

Документування провидили в рамках кримінального провадження, яке зареєстрували ще 2014-го. У майбутньому їх будуть показувати і в міжнародних судах також.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для бюджетників неявка на "вибори" загрожуватиме звільненням - Тимчук

На одному із записів зафіксована розмова між Павлом Карповим, який впродовж 2014-2016-х був так званим радником глави ЛНР, співробітником адміністрації президента Росії, та Валерієм Болотовим, тоді ж так званим главою ЛНР.

У цій розмові Карпов надає вказівки Болотову щодо оприлюднення прийнятого у Кремлі рішення "про проведення виборів" і для чого вони потрібні.

У наступній розмові дехто Максим Поляков, який з 2014-го і досі є куратором організації діяльності ЛДНР, також є співробітником адміністрації Путіна, розмовляє з російським політтехнологом Дмитром Котовим, співробітником АП РФ і куратором бойовиків на Донбасі.

Вони обговорювали підготовку до так званих "виборів" в ОРДЛО і про допуск до них тільки визначених кандидатів, яких погодили у Кремлі.

Також на інших записах куратори та представники бойовиків обговорювали перебіг так званих "виборів", потенційних іноземних спостерігачів та оголошення результатів. Зазначалося, що жодні прізвища не можна оприлюднювати, поки не дозволить Кремль. Вказувалося, що на роль спостерігачів є 40 іноземців із 22 країн світу.

Як уточнив очільник СБУ, всі вони є іноземними найманцями, які воюють на боці бойовиків ОРДЛО і навіть мають "паспорти ЛДНР", але за необхідності грають ролі "журналістів", "експертів" і "спостерігачів".

"За даними СБУ, на потреби псевдовиборів тільки через благодійний фонд "Ми разом" вже перераховано 100 млн рублів російського бюджету", - сказав він.

За його словами, Росія так поспішає з "виборами", що планують озвучити результати вже по обіді наступного дня.

Служба безпеки дізналася, хто "виграє" псевдовибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей та очолить так звані ДНР і ЛНР.

Зараз ви читаєте новину «СБУ представила черговий доказ втручання Росії у "вибори" на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути