Ексклюзиви
середа, 18 жовтня 2023 16:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"З ATACMS не все так просто" - експерт застеріг від завищених очікувань

"З ATACMS не все так просто" - експерт застеріг від завищених очікувань
Певний політичний аспект у підборі модифікації ATACMS для нас відшукати за бажання теж можна, наголосив Іван Киричевський. Фото: Mariusz Burcz

Доставити ракети ATACMS в Україну приховано були усі технічні можливості. Однак ці ракети самі по собі не зможуть прискорити контрнаступ.

Крім того, треба враховувати кілька важливих факторів використання ракет. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Киричевський.

"Доставити ці ракети в Україну приховано були усі технічні можливості. Справа в тому, що пусковий блок на 6 реактивних снарядів GMLRS, і пусковий блок на ATACMS – ззовні виглядають однаково. Аж настільки однаково, що доволі часто реальне наповнення пускового блоку на M142 HIMARS та/або M270 MLRS можна зрозуміти лише тоді, коли звідти вилетить ракета – "товста" чи "тонка". Із цієї специфіки заряджання до речі й виник жаргонний розподіл в американських військових на "тонку ракету" - тобто GMLRS, і "товсту ракету" - тобто ATACMS. Відомо, що одна із ракет, яка впала росіянам на голову в Бердянську, була взагалі 1996 року випуску. І саме в цій деталі й криється відповідь, чому ж ATACMS так довго довелось чекати. Нормативний строк служби цієї ракети складає усього 10 років, і це означає, що після завершення цього періоду ніхто з ходу не може гарантувати надійність роботи вузлів та агрегатів ракети. Одна із відстріляних учора по окупантам "товстих ракет" прослужила понад 2 нормативні строки, і схоже, що привести назад до кондиції реально вимагало дуже тривалого часу мінімум в кілька місяців", - наголосив Киричевський.

Але й певний політичний аспект у підборі модифікації ATACMS для нас відшукати за бажання теж можна, додав експерт.

"Бо зазвичай в рамках робіт по оновленню "товсті ракети" модифікації M39 та M39A1 з касетною бойовою частиною переробляються на модифікацію M57, із унітарною бойовою частиною в 227 кг та дальністю стрільби до 300 км. Та модифікація, яку ми отримали, має дальність стрільби до 165 км, але натомість маса бойової касетної частини складає аж 560 кілограмів. Україна стала першим оператором ATACMS, хто використав ці ракети саме для ударів по летовищам противника. Досі цей ОТРК в бою використовувала тільки Армія США, під час воєн проти Іраку в 1991 та 2003 роках, але тоді цілями виступали лише позиції ППО та командні пункти ворога. Але тоді, щоб досягнути необхідного ефекту в паралічі протиповітряної оборони та структур управління противника, американські військові відстрілювали на добу мінімум 20 ракет ATACMS, іноді могло доходити й до 100, загалом за 1,5 місяці боїв було витрачено аж 600 ракет цього типу. Що насправді дуже контрастує із даними WSJ, що нам дали "кілька" ATACMS", - пояснив Киричевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні передали близько 20 ракет ATACMS - ЗМІ

Не варто аж так сподіватись, що ЗСУ зможуть і далі аж бігом масштабувати успіх ударами й по іншим летовищам росіян, уточнив експерт.

"Треба подивитись на специфіку цілей, по яким учора працювали: в Бердянську та Луганську – то були закинуті цивільні аеропорти без жодних захисних споруд, там росіяни навіть не займались накладанням покришок на вертольоти, про будівництво якихось захисних "козирьків" навіть мова і не йшла. Крім того, перш ніж малювати красиві інфографіки із "зонами покриття", куди тепер можуть діставати ATACMS, треба робити поправку не тільки на "паспортну" дальність стрільби, але й на фактичну дистанцію. Із поправкою на те, що пускова установка має стояти на пристойній дальності від лінії фронту. Крім того, треба робити й поправку і на можливу кількість ракет, бо й тут все логічно – "щільність" по числу ATACMS, які можуть впасти одиницю території з об'єктами противника. Ні, ATACMS не здатен "прискорити контрнаступ", хоча б тому, що ракети не ходять в штурми на "посадки", котрі насправді є гарно замаскованими з використанням рельєфу місцевості укріпленими вузлами оборони противника. Будь-які завищені та нереалізовані очікування потім же падають колективною тінню не на тих, хто ці дурниці генерує, а на наших військових, які ведуть протиборство з ворогом", - сказав Киричевський.

17 жовтня Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило про удари по аеродромах біля захопленого росіянами Бердянська Запорізької області і під тимчасово окупованим Луганськом. Було уражено гелікоптери та обладнання аеродромів. Українські воїни використали для ударів далекобійні ракети ATACMS.

Президент Володимир Зеленський подякував США за надані ракети.

США передали Україні близько 20 ракет ATACMS. Їх не можна буде використовувати для атак на територію Росії, передає The New York Times із посиланням на двох західних посадовців.

Зараз ви читаєте новину «"З ATACMS не все так просто" - експерт застеріг від завищених очікувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути