понеділок, 19 лютого 2018 10:22

"Русский мир" та ДНР почали зароджуватись у 2005 на Донбасі: зібрали докази

"Русский мир" та ДНР почали зароджуватись у 2005 на Донбасі: зібрали докази
Адепти "русского мира" формували "республіку" на Донбасі з 2005 року - докази. Фото: Facebook

Формування "Донецької республіки" почалося задовго до Майдану - у 2005 році.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала продюсер Оксана Дихнич.

"Якщо ви думаєте, що "повсталий Донбас" - це стихійний відповідь Майдану, то почитайте це", - запропонувала вона кілька фактів.

Вона відзначила, що у 2005 у Донецьку стали з'являтися дрібні організації, зокрема "Рух пильних" (голова Цуркан), "Союз народжених революцією" (Пургін), ГР "За Україну без Ющенка" (Хряков), "Ми" (Роман Лягін), іноді маячив "Молодіжний рух патріотів" (Маковича).

За її словами, тоді народ цих "лідерів" сприймав як міських божевільних.

"У грудні 2005 у Донецьку була офіційно зареєстрована міська організація "Донецька республіка" (засновники - Цуркан, Пургін та Олег Фролов, лідер "Російського руху в Україні"). У грудні з'явилася й обласна організація "Донецька республіка" (Цуркан, Пургін, Прудко) із символікою, що стала базовою в нинішній Дирляндії. Майже у всіх областях південного сходу України реєструвалися аналогічні організації. І вже на початку 2006-го у Донецьку була створена Міжрегіональна федерація громадських організацій "Донецька федеративна республіка" на чолі з тим самим Цурканом", - написала Дихнич.

Крім того, 2006-го усі більш-менш перспективні "громадські працівники" були окучені російськими ідеологами. У перервах між своїми міні-акціями лідери руху їздили до Росії на тренінги та семінари про "русский мир" і його панування.

"Найтісніші зв'язки були з організацією "Міжнародний Євразійський рух" (ЄСМ, його молодіжне крило, буде створено пізніше), створеною 2003-го й очолюваною головним ідеологом "імперської Росії" та "Русского мира" Олександром Дугіним. Зльоти на озері Селігер ЄСМ проводив щорічно, і активісти "Донецької республіки" були постійними учасниками", - відзначає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син російського співака Талькова збирався воювати на Донбасі проти України

Дихнич зазначила, що у листопаді 2006-го у Донецьку пройшов марш під гаслами "НАТО - вбивця слов'ян!", "За російську мову! За федерацію!", "Ні - бандерівській окупації!", який зібрав близько 400 осіб. Наприкінці 2006 і початку 2007 акції "Донецької республіки" проходили вже під гаслами федералізації.

"А в квітні 2007 триколори "ДР" майоріли вже в центрі Києва, на Майдані, під час мітингу прихильників коаліції Партії регіонів, Соцпартії та КПУ. До середини 2007-го акції під прапорами Дири та Росії вже стали звичними для всіх областей південного сходу, але основний центр залишався в Донецьку. У листопаді 2007-го Донецький окружний адмінсуд заборонив діяльність "Донецької республіки", СБУ порушила кримінальні справи проти керівництва й активістів "ДР", - додала Дихнич.

Продюсер зазначила, що у січні 2010 р. Апеляційний суд Донецької області повернув справу на додаткове розслідування. У березні 2013 року кримінальну справу проти лідерів "Донецької республіки" було закрито. Суд зобов'язав співробітників СБУ повернути активістам раніше вилучені прапори, а також ноутбуки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У госпіталі від поранень помер боєць Юрій Кушнір

"2012-го прапори "ДР" все частіше з'являються не тільки на вуличних акціях, а й у держустановах, за участю ЄСМ (Дугін). До 2013 року "Донецька республіка" відчула себе зовсім упевнено. У квітні адепти республіки на чолі з Пургіним і Фроловим зірвали в Донецьку проведення українсько-американського семінару, який відкривав Тефт. Усе було красиво - і штурм будівлі, і розкидана охорона та поламані ворота", - додала вона.

Учасницю підрозділу бойовиків "Оплот" затримали на Донбасі. Її арештували на контрольному пункті пропуску Новотроїцьке, повідомляє Держприкордонслужба.

Зараз ви читаєте новину «"Русский мир" та ДНР почали зароджуватись у 2005 на Донбасі: зібрали докази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути