середа, 26 червня 2019 22:40

Розведення військ у Станиці Луганській: що трапилось і буде далі

У 11:00 26 червня Збройні сили України та бойовики відвели свої війська на 900 м від лінії зіткнення.

Розведення сил триватиме упродовж трьох діб. Ще одна доба дається на здійснення офіційної заяви про розведення сил і засобів та ще одна - на проведення інспектування моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Автор: Скріншот
  Згідно з Мінськими угодами ЗСУ відводять війська від Станиці Луганської
Згідно з Мінськими угодами ЗСУ відводять війська від Станиці Луганської

Що сталося?

Українські прикордонники відійшли з позиції біля зруйнованого мосту через річку Сіверський Донець за сигналом із сигнальної ракети. Це ж саме мала зробити і сторона бойовиків ЛНР. Але достеменно невідомо, чи відвели своїх бійців російські загарбники.

ЗСУ відійшли на відстань 800-900 м вглиб підконтрольної Україні території. Після цього українські позиції будуть знаходитися на рівні з пропускників контрольного пункту вʼїзду-виїзду "Станиця Луганська".

  Карта мосту через Сіверський Донець
Карта мосту через Сіверський Донець

За виведенням української армії спостерігав командувач Операції об'єднаних сил Олександр Сирський. Він зазначив, що днями до позицій українських військових завітає представник української сторони у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма.

Навіщо розводять?

21 вересня 2016 року Тристороння контактна група підписала рамкове рішення про розведення сил на Донбасі.

В умовах прописали про виведення військ в двосторонньому порядку від населених пунктів Станиця Луганська і Золоте на Луганщині, та Петрівське Донецької області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мы же братья" розтрощили Авдіївку

А що буде, якщо ворог піде в наступ?

Після розведення військ, відстань між ЗСУ та бойовиками має збільшитися з 350 м до 2 км. Утвориться демілітаризована зона, де взагалі не буде військ. Але там може працювати поліція, Міністерство надзвичайних ситуацій – служби, які повинні забезпечувати життя і діяльність людей.

Українська армія повернеться на позиції в тому випадку, якщо бойовики порушать умови розведення – відкриють вогонь, чи виявиться, що вони не відвели війська.

"Для української армії це нічого не означає. Стрільба окупантів має значення для домовленостей у Мінську, - пояснює Руслан Хомчак, начальник Генерального штабу ЗСУ. - Адже у них йдеться про те, що після останнього застосування зброї на ділянці розведення сторін має минути п'ять днів тиші. Після цього ми робимо відповідні заяви про готовність і на шостий-сьомий день розводимо війська. Після кожної стрілянини з того боку ми починаємо новий відлік на п'ять діб".

Таке вже було?

З 2016 року під Станицею було кілька спроб розвести сторони. Останнє розведення військ торік 24 листопада зірвали бойовики. Обстріляли з гори Могила князя Ігоря околиці Станиці та позиції військових.

А десь ще розводили війська?

З околиць міста Золоте Луганської області, українські війська спробували вийти 1 жовтня 2016 року близько полудня. Перед виходом військові запевнили місцевих, що не покинуть їх і будуть далі захищати.

3 жовтня 2016 року була спроба розвести сторони біля селища Петрівське Волноваського району Донецької області. Бойовики спочатку відійшли на 2 км, але потім над українськими позиціями пустили дрона та відкрили вогонь. Пропагандисти висвітлили це як порушення зі сторони України. СММ ОБСЄ зафіксувала обстріл як провокацію росіян.

Сьогодні ці населені пункти знаходяться під контролем українського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російського снайпера застрелили з відстані 1 км

А що кажуть експерти?

Реалізують мирний план ОБСЄ завдяки волі президента України Володимира Зеленського.

"Розведення є частиною мирного плану, який багато разів намагалися впровадити ОБСЄ і зараз вперше його впровадили. Прийняли вольове рішення і навіть попри обстріли росіян в одному з пунктів відвести наші підрозділи", - каже Gazeta.ua військовий експерт Юрій Бутусов..- "На мій погляд це не об'єктивна оцінка обстановки а помилкова. Це не буде результативним і програш позицій для України. З нашої сторони це спроба показати, що ми готові до миру, але чи готовий окупант – це забули спитати".

Розведення військ в районі станиці Луганської викликало занепокоєння через географічне розташування населеного пункту - поруч кордон з РФ. Загроза вторгнення звідти посилиться.

"Втративши контроль ми можемо опинитися в тій ситуації, коли РФ вирішить порушити ці домовленості і спробувати зайти неформальними військовими угрупуваннями на цю територію", - говорить військовий експерт Ігор Козій.

Соцмережі

Українські інтернет користувачі неоднозначно відреагували на ситуацію з розведенням.

Зараз ви читаєте новину «Розведення військ у Станиці Луганській: що трапилось і буде далі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути