вівторок, 13 квітня 2021 14:38

Росіяни провокують і торгуються, але нападати їм лячно - воєнний експерт

Росія провела вдалу інформаційну атаку на Україну. Паніку поширили українські ЗМІ.

Насправді росіяни готують ескалацію, щоправда, на території пілотних розведень, каже Gazeta.ua Дмитро Снегирьов, співголова ГО Права Справа

Автор: www.rbc.ua
  Співголова громадської організації "Права справа", військовий експерт Дмитро Снєгирьов.
Співголова громадської організації "Права справа", військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Про що свідчать переміщення військової техніки на Донбасі?

Усі ці відео, на яких ніби-то випадково зафільмували передислокацію російської військової техніки на кордоні з Україною та на територіях ОРДЛО це інформаційна атака. Вдала, бо всі забули про те, що переміщення проводять уночі та в абсолютній секретності.

Передислокація відбувається під оперативним супроводом, щоб зберігалася таємність, а разом із цим і чинник несподіваності. Коли в мережі раптово з'явився контент про переміщення військової техніки стало зрозуміло, що це інформаційна атака.

Російські спецслужби мають завдання – посіяти паніку й певні настрої. Спочатку вони поширювали пропаганду всередині самої Російської Федерації. Отримавши результат, почали атакувати нас.

Їхня мета полягає в тому, щоб спричинити певну недовіру та страх в українцях. Через це виникають чимало запитань до інформаторів нашої розвідки. У Головному управлінні розвідки почали робити заяви про накопичення військового контингенту та передислокацію під наші кордони. Потім почалися розмови про вторгнення і просунення військового контингенту вглиб України.

Щоправда, дані, які оприлюднив ГУР щодо кількості російських військ, не відповідає дійсності. Просто згідно з воєнною стратегією для вдалого наступу необхідно мати чисельну перевагу в живій силі та техніці.

А от зараз їхня чисельність зменшується, у порівнянні з 30 листопада 2020 року. Тоді Хомчак заявляв про 35 тис. російських військових, а зараз їхня кількість скоротилася до 28 тис.

Автор: ТСН
  Росіяни не наступатимуть, бо не мають для цього причини, яку могли би адекватно пояснити
Росіяни не наступатимуть, бо не мають для цього причини, яку могли би адекватно пояснити

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ТКГ назвали умову для завершення окупації Донбасу військовим шляхом

Наступальних військ має бути більше ніж оборонних. А що з технікою?

Усі переміщення російського контингенту мають лише характер залякування. Це гра м'язами.

Переміщення військової техніки РФ мають демонстраційний характер.

Мене в цій історії засмучує лише реакція наших ЗМІ. Журналісти не уточнюють інформацію. Пам'ятаєте відео з польотом російських гелікоптерів начебто біля нашого кордону, яке з'явилося 2-го березня? Виявилося, що вони літали бозна-де, у межах РФ. Ці гелікоптери спричинили ажіотаж, а наша Держприкордонслужба вийшла і спростувала це на загал.

Але, на жаль, його встигли поширити Фокус, Цензор та інші.

3-го березня з'явилося відео начебто інтенсивних боїв під Луганськом. Як виявилося, воно було зняте 2015 року, а на картинку наклали звуковий ряд.

4-го березня бойовик Данило Безсонов зробив божевільну, по суті, заяву: ЗСУ перекинули на прифронтові території фосфорні снаряди. Росіяни прикріпили фото, доробили їх. А потім з'ясувалося, що це снаряди з полігону Широкий Лан, що біля Миколаєва.

Щодо перекидання техніки на Донбас – це чергова атака задля створення паніки в Україні. Щодо табору у Воронезькій області. По-перше, він розташований від нашого кордону на відстані 250 км, а по-друге, це місця дислокації 20 армії ЗС РФ, яка зараз на етапі укомплектування.

Росіяни створюють додаткові полігони. За даними американської розвідки – на кордонах з Україною зосереджено 4 тис. вояків – це 5 батальонно-тактичних груп.

Згодом віцепрем'єр Олексій Резніков і заявив, що вторгнення неможливе, а ГУР заявив, що росіяни доукомплектовують частини військового округу.

Однак водночас ми не можемо відкидати сценарій загострення бойових дій безпосередньо на передовій. У районах пілотного розведення, тобто на Стаханівсько-Первомайському напрямку, у селищах Калинове та Калинове-Борщувате й поблизу міста Щастя – у селищі Весела Гора. У тих населених пунктах спостерігається накопичення живої сили й техніки, яку прикривають російськими РЕБ.

Автор: Слово і Діло
  Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак: "Минулого року російських військ на наших кордонах було більше"
Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак: "Минулого року російських військ на наших кордонах було більше"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Уникнути помилок 2014 року" - Кулеба зі Столтенбергом зібралися в штабі НАТО

Зараз бойовики відбирають у населення автівки-позашляховики. Чоловіків доправляють у військкомати. Незаконний призов до лав так званих "армій" триває 7 років. Це спроби росіян залякуваннями зібрати армію чи залишити чоловіків Донбасу на території ОРДЛО, оскільки люди, які там служать чи мають хоч якийсь стосунок до АК, бояться їхати в Україну?

Повідомлення про те, що на окупованих територіях відбувається масовий призов, неправдиве. В ЛНР з-поміж цивільного населення призвали 200 осіб.

Ми не вперше стикаємося з дезінформацією. 21 листопада 2018 року п'ятий президент України Петро Порошенко на підставі неперевірених даних був змушений зібрати РНБО.

Це сталося, тому що розвідка доповіла про те, що наш кордон перетнула колона російської військової техніки.

Щоправда, шлях ескалації конфлікту єдиний із можливих, яким Росія може змусити нас виконати її забаганки. Тому ми маємо бути обережними.

Тобто зараз усі повелися на пропаганду?

Так, абсолютно точно

Чому Козак згадав про Сребреницю? Це натяк для людей, які живуть в ОРДЛО та мають проукраїнську позицію?

У такий спосіб намагаються залякати світ. Цим натяком російська сторона заявила, що піде на захист своїх громадян, які проживають на території ОРДЛО.

Щоб утілити цей план у життя почнуть провокувати. Їм конче необхідно звинуватити нас у порушенні Мінських домовленостей, щоб піти у наступ.

Автор: Гал-Інфо
  Путін намагається залякати світ своєю технікою
Путін намагається залякати світ своєю технікою

Усі заяви росіян мають залякувальний характер. Невже Путін злякався сценарію Карабаху?

Це намагання торгів із новою адміністрацією президента США. Він намагається показати цивілізованому світові, що Україна залишиться в орбіті військово-політичного впливу РФ. Тобто росіяни намагаються показати світові, що загострення та подальша інтервенція є можливою.

Тривають торги й позиція США для нас дуже вдала. Єдине, що не зрозуміло – це дії наших політиків. Бенджамін Ходжес заявляє, що США може брати участь у Мінському процесі й водночас міністр МЗС України виходить і каже, що США брати участі в цьому мінському цирку не будуть.

Хто його тягне за язик? Ще недолугішими є заяви Резникова про перенесення перемовного майданчика з Білорусі в Польщу, хоча його необхідно зберігати як елемент тиску на диктатора Олександра Лукашенка.

Президент Володимир Зеленський поставив під сумнів рішення взяти селище Шуми на Донбасі під контроль у серпні 2018-го.

Про це він заявив, коментуючи ескалацію на сході країни під час інтерв'ю журналу Time.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни провокують і торгуються, але нападати їм лячно - воєнний експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути