вівторок, 28 червня 2022 09:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни обстрілюють Лисичанськ, розкидають міни-"пелюстки" – Гайдай

Росіяни обстрілюють Лисичанськ, розкидають міни-"пелюстки" – Гайдай
Голова Луганськоъ ОВА Сергій Гайдай відзвітував про ситуацію в області. Фото: t.me/luhanskaVTSA

На Луганщині залишається напружена ситуація. Після захоплення Сіверськодонецька російські загарбники намагаються штурмувати Лисичанськ.

Окупанти обстрілюють місто постійно. Однак спроб великого наступу ворога не було, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у Telegram.

"Єдине, російська армія намагалася відправляти невеликі групи ДРГ, які промацують оборону наших захисників. Окрім того, вчора був "приліт" касетним "Ураганом" у Лисичанську. Багатьом кому з поранених, яких вивезли, довелося ампутувати кінцівки", – зазначив він.

По місту розкидають так звані снаряди-"пелюстки". Гайдай наголосив бути уважними.

"Якщо взяти цю "пелюстку" чи наступити на неї, може відірвати руку, ногу, стопу. І ці, і касетні – заборонені. Але Росію це не зупиняє", – застеріг він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб оновив дані про втрати російських загарбників в Україні

У Лисичанську залишаються до 15 тис. мешканців. За словами керівника області, це ті, хто виїжджати відмовляється. Хоча місто обстрілюють постійно.

"Фіксувати постійно, де зруйнували чи пошкодили будинок чи навіть мікрорайон, просто небезпечно. Комунальна інфраструктура практично вся розбита. У таких умовах - навіть вивіз сміття нереальний. Запаси палива ми зробили для "швидких", але вони не можуть рухатися містом, бо шини порвуться через осколки. Зв'язку немає. Ми вставляли Starlink, але їх одиниці. Вставили у відділенні поліції: будівлю обстріляли і цей Starlink пошкодили", – відзвітував Гайдай.

Медикаментів завезли уп'ятеро більше норми. Зазначив, якщо переріжуть доступ до міста, то лікарня протримається декілька місяців.

Також додав, що місто може протриматися в автономному режимі: є продукти і вода. Гуманітарну допомогу в Лисичанськ два дні не доставляють. Але автівки стоять завантажені – готові будь-якої миті виїхати.

Збройні сили України вийшли з Сіверськодонецька. Запеклі бої за місто тривали понад місяць. Вихід українських військ із Сіверськодонецька 24 червня підтвердив голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Є певні причини й передумови для виходу з Сіверськодонецька. Лисичанськ кращий для оборони, вважає радник міністра внутрішніх справ Ростислав Смірнов.

Головний розвідник України Кирило Буданов заявив, що відступ від Сіверськодонецька українських сил був тактичним та організованим. Він потрібний для стратегічної перемоги.

У Луганській області російська армія зайшла в Гірську громаду Сіверськодонецького району й окупувала її. На околицях тривають незначні бої.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни обстрілюють Лисичанськ, розкидають міни-"пелюстки" – Гайдай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути