Ексклюзиви
середа, 12 травня 2021 11:38

Росія вербує підлітків. Готує для війни з Україною

Росія вербує підлітків. Готує для війни з Україною
Окупанти озброюють підлітків на донбасі проти України. Один з них -16-річний Вадим Шніп, озброєний РПГ-18 Фото: radiosvoboda.org

Підлітків на тимчасово окупованих територіях Луганської й Донецької областей готують для участі в незаконних збройних формуваннях і війни з Україною. Генпрокуратурі України вдалося встановити двох організаторів цих злочинів.

Про це заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов розповів в інтерв'ю Цензор.нет.

"Починаючи з 2014 року, існує практика вербування й залучення неповнолітніх на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей до складу незаконних збройних формувань РФ. Також вони беруть участь і в бойових діях проти України", - сказав Мамедов.

Військові табори та псевдопатріотичні клуби створюються і фінансуються при участі країни-окупанта через підконтрольні їй адміністрації. У цих осередках дітей готують до бойових дій, нав'язують їм ідеологію сепаратизму та засади "русского мира", закладаючи ненависть до України.

Генеральна прокуратура України в рамках кримінального провадження лише на окупованій території Донецької області встановила понад 10 так званих "військово-патріотичних клубів". Серед них "Молода гвардія Донбасу", "Бастіон", "Степові вовки", "Патріот" у Горлівці і Макіївці, а також "Амазонки", де задіяні і дівчата.

"Встановлено вже двох організаторів цих злочинів, а мова йде про серйозні порушення міжнародного гуманітарного права. Одному з них - організаторці та ідеологу "Амазонок", яка працює на базі Горлівської загальноосвітньої школи, оголошено про підозру за фактами створення непередбачених законом збройних формувань, порушення законів і звичаїв війни, а також залучення неповнолітніх у злочинну діяльність", - зазначив чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти відправляють кримчан воювати на Донбас

За інформацією ГПУ, за весь період збройного конфлікту засуджено 54 неповнолітніх громадян України за участь у НЗФ РФ. Частина з цих підлітків проходила навчання в таких ВПК, які в 2014-2015 роках виникали стихійно, а пізніше почали діяти централізовано.

У матеріалах, переданих у Міжнародний кримінальний суд, містяться факти про проведення занять з тактики і стратегії воєнних дій, вивчення сучасної стрілецької зброї. Дітей навчають, як застосовувати певні види піхотного озброєння - автомат Калашникова, ручні гранати.

Це серйозне порушення міжнародного гуманітарного права. Згідно зі статтею 4 Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах, держави-учасники повинні забезпечувати неучасть у воєнних діях дітей.

"Документ, нагадаю, ратифікований і Україною, і РФ. Але, як бачимо, факти свідчать про протилежне і ми кваліфікуємо такі дії окупантів і їхніх пособників як військовий злочин, а неповнолітніх, втягнутих у збройний конфлікт - жертвами", - додав Мамедов.

Росіяни перетворили бойовиків на політичну силу. Планують прикрити ними свою регулярну армію, таку думку Gazeta.ua висловив співголова ГО "Права справа" Дмитро Снегирьов.

На окупованій частині Донбасу 10 травня відбувся форум бойовиків. У підсумках бойовик Олександр Бородай заявив про намір балотуватися в Державну Думу Росії.

Зараз ви читаєте новину «Росія вербує підлітків. Готує для війни з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути