вівторок, 13 лютого 2018 10:47

Росія повинна сплатити мільярди за Луганськ і Донецьк - Яценюк

Росія повинна сплатити мільярди за Луганськ і Донецьк - Яценюк
Яценюк зробив гучну заяву про Крим і Донбас. Фото: РБК-Украина

Після повернення Донецька і Луганська Росія повинна буде сплатити десятки мільярдів доларів за відновлення цих територій.

Таку думку висловив лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк, передає Цензор.нет.

"Коли ми повернемо ці території, і цього немає в "Мінську", - хто платитиме за відновлення Донецька і Луганська? Це десятки мільярдів доларів. Відповідно до закону про деокупацію, чітко вказано, хто за це повинен платити - держава-агресор, а це Російська Федерація", - наголосив він.

Крім того, Яценюк наголосив, що Мінські домовленості не дали результату, зазначивши, що вже 2 роки діє "Мінськ-2".

"Це означає, що в ці домовленості мають бути додані: мандат миротворчої операції, хто буде платити - а це Росія повинна платити за відновлення Донецька і Луганська, і доля Автономної Республіки Крим", - сказав Яценюк.

За його словами, Мінські домовленості - це не повноцінний мирний план.

"Це угода про припинення вогню. На превеликий жаль, навіть один з ключових елементів, а саме припинення вогню з боку Російської Федерації, не був виконаний", - наголосив він.

Політик зауважив, що триває дискусія про введення миротворчого контингенту на територію України.

"Миротворчий контингент не є вирішенням проблем - це один з елементів, як повернути Донецьк і Луганськ Україні. Проте миротворчий контингент взагалі не зазначений у "Мінську".

Крім того, наголосив він, із Мінських домовленостей "умисно був вилучений Крим".

"Думаю, що це була також зовнішньополітична стратегія Російської Федерації. Тому мову треба вести і про Донецьк, і про Луганськ, і про Крим", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ просунулись на 10 кілометрів - Турчинов

Посадовець підкреслив, що категорично проти позиції, яка звучить всередині країни про те, що треба забути тимчасово окуповані території, "відрізати їх":

"Я категорично виступаю проти навіть дискусії, що це не наші території. Територія Донецька, Луганська та Криму - це українські території. Вважаю, що це має також стати частиною нових домовленостей щодо мирного плану відновлення територіальної цілісності України", - додав лідер "Народного фронту".

Мінські угоди рано чи пізно будуть переглянуті. Україні не потрібно робити якісь демарші, виходити чи вимагати їх дезавуювання. Так вважає Богдан Яременко, голова правління "Майдану Закордонних Справ".

Зараз ви читаєте новину «Росія повинна сплатити мільярди за Луганськ і Донецьк - Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути