Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 14:04

Росія поставила великий військовий табір біля українського кордону
6

Росія стягує війська до кордону з Україною. Зокрема солдати розташувалися на півночі полігоні Погонове приблизно за 250 км від кордону з Луганською та Харківською областями.

Відповідні світлини показала команда розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) у своєму звіті. Там зазначили, що впродовж останніх декількох днів уважно стежили за маршрутами руху російської військової техніки до Криму й у бік кордону з Україною.

"Ми помітили, що місця відеозйомки колони й пункти призначення автопоїздів, крім Криму, зосереджені в південно-західному районі Росії приблизно за 250 км від кордону з Україною і, можливо, недалеко від міста Острогозьк, десь за 150 км. Велика частина машин належить Центральному військовому округу (ЦВО) Росії, а це означає, що вони подолали сотні або навіть тисячі кілометрів", – йдеться у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський їде на передову - ЗМІ

У CIT уточнюють, що поїзди з технікою розвантажувалися на станціях Маслівка та Тресвятська недалеко від Воронежа. Відповідні кадри розміщували в мережі самі місцеві жителі. На одному такому видно військові низькорамні причепи з важким вогнеметом ТОС і БМП.

"Номерні знаки причепів мають різні двозначні коди, що позначають військовий округ, наприклад, 50 (Західний військовий округ, до якого належить Воронеж), 87 і 76 (коди Сибірського і Приволзько-Уральського військових округів відповідно, які були об'єднані у ЦВО)", – ідеться в розслідуванні.

На інших фото видно колону реактивних систем залпового вогню "Ураган", на номерних знаках яких теж вказаний код ЦВО (76).

Автор: CIT
  Росія стягує військові сили до кордону із Україною
Росія стягує військові сили до кордону із Україною

"Найімовірніше, ці машини належать 120-й артилерійській бригаді з Юрги, Сибір, яка, як ми з'ясували раніше, прямувала на станцію Тресвятська. У місцевій групі "Новая Усмань" у "ВКонтакте" 1 квітня місцеві скаржилися, що через селище Відрадне постійно рухаються військові колони, на південь від траси R193", – констатують розслідувачі.

Своєю чергою Bellingcat і команда розслідувань New York Times оприлюднили супутникові знімки табору на Погонові, на яких видно сотні одиниць бронетехніки. За їхніми даними, військові намети на полігоні з'явилися наприкінці березня - на початку квітня.

Росія стягує військові сили до кордону із Україною
Фото: twitter.com/trbrtc
Росія стягує військові сили до кордону із Україною
Росія стягує військові сили до кордону із Україною
Росія стягує військові сили до кордону із Україною
Росія стягує військові сили до кордону із Україною

Нинішні переміщення російських військових біля України є найбільшими з часів боїв за Дебальцеве взимку 2015 року. Перелік озброєнь, які стягують до кордону, великий. Зброя більше наступальна, ніж оборонна. Є й ракетні системи залпового вогню "Ураган", і "Гради" тощо. Щодо кількості особового складу, який переміщують, з огляду на Крим, Воронезьку, Ростовську, Білгородську області, то це приблизно 20-25 тис. військових.

Зараз ви читаєте новину «Росія поставила великий військовий табір біля українського кордону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути