понеділок, 07 травня 2018 12:17

Росія має намір залишити Донбас - Гримчак

Росія має намір залишити Донбас - Гримчак
Жителі ЛДНР відчувають нестачу їжі, каже міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак. Фото: Дарія Давиденко. Апостроф

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак вважає, що Росія має намір припинити участь і дистанціюватися від збройного конфлікту на територіях Донецької та Луганської областей.

На це вказує фільм російського телебачення до чергової річниці "російської весни", в якому не згадали росіян-учасників конфлікту на Донбасі. Таку думку Юрій Гримчак висловив в інтерв'ю "Апострофу".

"Це 100% для внутрішнього споживання. Взагалі, я думаю, незважаючи на всі бравурні заяви, вони готуються піти з Донбасу", - сказав Юрій Гримчак.

Пропонуємо найцікавіші цитати.

Про затоплення шахт на окупованих територіях

"Із 36 шахт, здається, 29 вже затоплені, інші – в процесі. Це велика кількість, - каже Юрій Гримчак. - Затоплення мають два наслідки. Перший – частково почалося збільшення надходження води на шахти, які знаходяться на підконтрольній нам території, де працюють і видобувають вугілля. Уряд ухвалював рішення щодо виділення додаткових коштів на відкачування води.

По-друге, затоплення шахт веде до того, що вода починає підніматися на поверхню. У Горлівці в минулому році фіксували накопичення метану в підвалах, в погребах навіть багатоквартирних будинків. Метан – це газ, який не має запаху, він прозорий. Але як тільки створюється так звана метано-повітряна суміш, за найменшої іскри це призводить до вибуху".

Про поставку води

"На території ОРДЛО 70% джерел питної води вже непридатні для використання. На сьогодні заміри води в Сіверському Донці, які робили у нас і в Росії, показують, що рівень мінералізації до лінії розмежування і в Російській Федерації відрізняється у вісім разів. Це вже наслідки того, що відбувається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Луганщині затопило шахту

Вода - це єдиний ресурс, який Україна постачає на ту територію. І це пов'язано з конвенцією ООН, згідно з якою вода є базовою необхідністю для людини. Відповідно до цієї конвенції, країна зобов'язана робити все, щоб базову потребу людини задовольнити, навіть під час бойових дій. Тому ми на сьогодні постачаємо воду в Луганську і в Донецьку області. Причому в Луганській області час від часу відбувається зупинка постачання. Не знаю, якого біса вони обстрілюють саме оцей вузький проміжок водогону і його пробивають"

Про нестачу їжі

"Є доповідь ООН, згідно з якою на окупованій території люди відчувають нестачу їжі. Це ще не голод, але для нормального функціонування людині потрібні овочі, фрукти, м'ясо, риба і так далі. Сьогодні значна частина людей на окупованій території не може отримати цей необхідний для нормального функціонування організму набір продуктів.

Координатор гуманітарних програм ООН в нашій державі Ніл Вокер сказав, що у зв'язку з недостатністю фінансування вони згортають допомогу продуктами харчування на окуповану територію. - Україна пробувала кілька разів відправляти гуманітарний конвой на ту територію, але вони заборонили нашим конвоям проходити туди. Єдині, кого вони приймали, це ООН і Червоний хрест".

200 тисяч школярів змушені вчитися у військовому середовищі на тлі бойових дій на сході України, за даними Дитячого фонду ООH UNICEF. Упродовж останніх 16 місяців на cході України було пошкоджено щонайменше 45 шкіл.

Зараз ви читаєте новину «Росія має намір залишити Донбас - Гримчак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути