четвер, 06 жовтня 2022 09:07

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ викрала на кордоні з Естонією 1 тис. українських біженців, більшість з них – маріупольці

РФ викрала на кордоні з Естонією 1 тис. українських біженців, більшість з них – маріупольці
Маріупольців, імовірно, частково перемістили до фільтраційних таборів. Фото: t.me/andriyshTime

Понад 1 тис. українців, більшість з яких маріупольці, що перебували в районі Івангороду для перетину кордону в Естонію, зникли.

Вантажівки в невідому напрямку вивезли сотні українських біженців, які перебували там останніми днями, повідомив 6 жовтня радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Влада Естонії намагається з'ясувати, що відбулося та висловлює занепокоєння, передбачаючи, що Росія може використовувати українців для провокації в частині перетини кордону поза межами пунктів перетину. Однак з огляду на те, що окрім знущання очікуванням просто неба, ФСБ активно застосовувала фільтраційні заходи та зважаючи на "автоматичне набуття громадянства" ми схильні до думки, що, за досвідом Маріуполя, людей депортували вглиб РФ без можливості виїзду", – написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські окупанти викрали у Херсоні трьох волонтерів

Андрющенко зазначає, що маріупольців, імовірно, частково перемістили до фільтраційних таборів.

"На жаль, не вдається встановити зв'язок з тими, хто перебував у черзі на перетин кордону. Подібна ситуація з чергами й знущанням з українців з боку ФСБ РФ також спостерігається в районі естонських пунктів перетину Койдула й Лухамаа. Росія продовжує геноцид українців і робить усе, щоб тримати маріупольців у заручниках на своїй території. Якщо це не черговий воєнний злочин, то я не знаю цьому іншої назви", – зазначив радник мера Маріуполя.

Росія блокувала пропуск близько тисячі громадян України на кордоні з Естонією. Біженці, які чекали в черзі на кордоні з Естонією, раптом "зникли". Відомо, що їх посадили у вантажівки й кудись повезли.

Естонські правоохоронці використовують безпілотники, щоб простежити, чи росіяни не везуть людей до "зеленого кордону", як минулого року робила Білорусь на кордоні Литви й Латвії.

Зараз ви читаєте новину «РФ викрала на кордоні з Естонією 1 тис. українських біженців, більшість з них – маріупольці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути