Ексклюзиви
вівторок, 11 травня 2021 14:08

РФ готується захопити міста Приазов'я - військовий експерт

РФ готується захопити міста Приазов'я - військовий експерт
Росіяни хочуть повністю захопити Азовське море. Фото: www.rbc.ua

Росіяни блокують акваторію Азовського моря, бо розробляють підземні води, щоб забезпечити водою окупований Крим.

"Об'єми, які вони зібралися видобувати - приблизно до 20 млрд кубів. Тому і не пускають в акваторію ні іноземні, ні українські судна. Власне, із цим пов'язано блокування україно-американських навчань, коли російські кораблі робили небезпечні маневри", - таку думку Gazeta.ua висловив співголова ГО Права Справа Дмитро Снегирьов.

Геологорозвідувальні дії триватимуть до жовтня 2021.

"Паралельно з цим вони в наші ЗМІ просувають тезу, що готується захоплення Північно-Кримського каналу. Росія не піде на сценарій прямої агресії, щоб уникнути відповідальності щодо участі у війні на сході. Але вони готові піти на захоплення узбережжя Азовського моря, якщо тієї води буде багато й вона придатна до споживання", - говорить Снегирьов.

Росіяни відпрацювали цей сценарій на Каспійському морі. Планують видобувати воду, остаточно заблокувати порти та можливість іноземної присутності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без розпізнавальних знаків: американці затримали судно з купою російської зброї

"Зараз у регіоні починається соціальна напруга, бо порти майже не працюють, а через це постала проблема з заводами", - каже експерт.

На саміті Бухарестської дев'ятки Україну не запросили навіть гостем, хоча обговорювали проблеми країн Чорноморського узбережжя: безпека судноплавства, функціонування інфраструктури портів Чорного моря.

"Брав участь президент США Джо Байден. Це є показовий момент, тому що запрошення не було навіть після візиту державного секретаря США Ентоні Блінкена. Це свідчить про те, що українські владні діячі нічого не зробили з цього приводу", - підсумовує експерт.

Українські морські прикордонники проводять спільні навчання в Чорному морі з кораблем берегової охорони США USCGC Hamilton. Відпрацьовують злагодженість дій у міжнародній тактичній групі.

Флагман української Морської охорони "Григорій Куроп'ятников" зустрів американський фрегат за 100 морських миль від Одеси, у винятковій морській економічній зоні України, повідомляє Держприкордонслужба.

Зараз ви читаєте новину «РФ готується захопити міста Приазов'я - військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути