пʼятниця, 17 лютого 2023 07:52

Спецтема: Війна Росії проти України

РФ готується до наступу на Харківщині: показали свіжі карти боїв
5

Збройні сили України готуються до ймовірного російського наступу в районі Куп'янська на Харківщині та Кремінної в Луганській області.

ЗСУ зосереджуються та зміцнюють позиції на східному фронті, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Ситуація в Харківській та Луганській областях залишається напруженною. 16 лютого російські війська продовжували обстріли поблизу Сватового на Луганщині. Українські війська відбили атаку російської 138-ї окремої мотострілецької бригади (45-ї гвардійської мотострілецької дивізії 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу) поблизу Гряниківки, що в 53 км на північний захід від Сватового.

Війська РФ увійшли в Лиман Перший, просунулися в район Синьківки та атакували Масютівку Харківської області, які знаходяться у 50–54 км на північний захід від Сватового. Російські та українські сили продовжують боротьбу за контроль над Гряниківкою та поблизу Синьківки. Поблизу Сватового російська армія випробовує дистанційно керовану кулеметну систему, оснащену системою самознищення.

16 лютого російські війська продовжували вести наземні атаки поблизу Кремінної. ЗСУ відбили російські наземні атаки біля Білогорівки та в районі Серебрянського лісу, що на південь від Кремінної. Український центр оборонних стратегій повідомив, що російська 3-я мотострілецька дивізія відкинула українські сили на 500-1000 м біля Кремінної, а потім увійшла в поле на схід від Ямполівки, де українські сили обстріляли позиції росіян. ISW не має незалежної перевірки цих слів.

Російський "воєнкор" стверджував, що російські війська нібито проводили наступальні операції поблизу Білогорівки в 32 км на південний схід від Кремінної, Торського в 13 км на схід від Лиману та Невського в 22 км на північний схід від Лиману.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

16 лютого російські джерела продовжували стверджувати, що українські сили зосереджуються та зміцнюються, готуючись до можливого наступу Росії в районі Куп'янська та Кремінної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові повідомили переможні новини з фронту

Бої на Донбасі тривають. 16 лютого російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута. Водночас ЗСУ відбили російські атаки на сам Бахмут та поблизу Федорівки, що в 15 км на північний схід від міста, а також Диліївки в 13 км на південний захід від Бахмута.

Геолокаційні кадри показують, як підрозділи спецназу Головного розвідувального управління України завдають ударів по російських позиціях у Парасковіївці. Це вказує на те, що російські сили незначно просунулися на північний схід від Бахмута. Російські "воєнкори" наголошували, що в Парасковіївці тривають запеклі бої і російські війська намагаються охопити населений пункт з двох боків.

Бойовики групи "Вагнер" просунулися на захід від Соледара в 10 км на північний схід від Бахмута і дійшли до Залізнянського. Одне російське джерело стверджувало, що ПВК "Вагнер" відновила наступ на Іванівське в 5 км на захід від Бахмута.

16 лютого російські війська продовжили наземні обстріли в районі Авдіївки – Донецька. ЗСУ відбили російські атаки поблизу Авдіївки та вздовж західної околиці Донецька поблизу Водяного та Первомайського (на північно-західній околиці), а також Мар'їнки та Новомихайлівки (на південно-західній околиці).

Російські війська здійснили невизначене просування до Первомайського та змінили свою тактику в Мар'їнці, зосередившись на обході населеного пункту з півдня через Побєду та Новомихайлівку, замість того, щоб продовжувати фронтові наступи на укріплені міські райони в західній Мар'їнці.

Російські війська здійснили наземні атаки на заході Донецької області 16 лютого. Армія РФ атакувала поблизу Вугледара в 30 км на південний захід від Донецька, Пречистівки в 35 км на південний захід від міста та Новосілки в 65 км на південний захід від Донецька. Російські війська атакували біля Пречистівки та на околицях Вугледара.

На півдні 16 лютого українські воїни продовжували розвідку вздовж річки Дніпро в Херсонській області.

У міноборони Росії заявили, що українська диверсійно-розвідувальна група намагалася висадитися поблизу позицій невизначених десантних (ВДВ) і мотострілкових формувань. Російські офіційні особи стверджували, що українські війська атакували Крим безпілотниками на тлі повідомлень про вибухи в окупованому Криму 16 лютого.

Російські війська продовжували регулярні обстріли на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській і Херсонській областях. 14 лютого росіяни навмисно обстріляли Чаплинку Херсонської області, звинувативши в обстрілі українські сили. Джерело в соцмережі розповсюдило кадри від 16 лютого, на яких видно вибухи біля Чаплинки та Скадовська Херсонської області.

Противник продовжує зазнавати втрат на всіх напрямках.

У Сімферополі Автономної Республіки Крим місцевим Центром крові розпочато масовий збір крові у цивільних громадян і доставка крові з інших станцій переливання крові Автономної Республіки Крим. Активно проводиться також пропаганда в закладах та установах всіх форм власності щодо залучення до забору крові якомога більшої кількості людей через великі втрати та поранення російських окупантів.

Зараз ви читаєте новину «РФ готується до наступу на Харківщині: показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути