Ексклюзиви
вівторок, 31 серпня 2021 08:18

РФ дорого заплатить: як США можуть допомогти Україні на Донбасі

РФ дорого заплатить: як США можуть допомогти Україні на Донбасі
Курт Волкер розповів про роль США у війні України та Росії. Фото: facebook.com/pressjfo.news

До врегулювання конфлікту на сході України потрібно активніше залучати США. Для цього необов'язково розширювати Нормандський формат. Насамперед необхідно призначити нового спецпредставника Держдепартаменту США з питань України.

"Має бути уповноважений, який би ніс відповідальність за все, що стосується врегулювання конфлікту. Але зараз існує певний пробіл, і така ситуація триває вже кілька років. Дуже важливо, щоб США активніше зайнялися цим питанням", - сказав спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України (2017-2019 рр.) Курт Волкер в інтерв'ю телеканалу "Дом".

Щоб США могли приєднатися до Нормандського формату, потрібно позитивне рішення всіх чотирьох його учасників.

"Нормандський формат створили Франція і Німеччина спільно з Україною та Росією. Якщо запитати будь-яку зі сторін, крім України, - вони б не захотіли додавати США. Але питання, в якому форматі, чи поза ним допомагати відстоювати Україну, не таке важливе. Реальна проблема у тому, аби зараз змінити рахунок із Росією. Вважає, що вона може продовжувати агресію з відносно невеликими втратами, без опору Франції та Німеччини, і без змін в контексті переговорів. США мають зіграти провідну дипломатичну роль, переконавши Францію, Німеччину, НАТО, ЄС, Велику Британію, Канаду давати відсіч російській агресії", - наголосив дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОБСЄ фіксує різке зростання кількості обстрілів на Донбасі

Тиск приведе до того, що ситуація в Росії буде погіршуватися, і вона муситиме погодитися на ефективні перемовини. Натомість український уряд завжди готовий виконувати домовленості про мир в Україні.

"Своєю чергою Росія цього просто не хоче. Тому потрібно зробити так, щоб для Росії рахунок і ціна змінилися. Має зрозуміти, що така політика обійдеться їй занадто дорого",- резюмував дипломат.

Обстрілами в зоні ООС російська сторона прагне послати сигнал США, щоб застерегти їх від зближення з Україною. Якщо наші військові активно відповідатимуть противнику, Україну можуть звинуватити в провокуванні загострення й агресії.

Росія прагне, щоб Байден не виконував прохань Зеленського. Її головна мета - щоб США не заохочували просування України в НАТО і не перекидали військових на її територію.

Зараз ви читаєте новину «РФ дорого заплатить: як США можуть допомогти Україні на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути