Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2017 18:30

Зруйновані хати, покинуті автомобілі — як виглядає село-привид Широкине
21

На стінах будинків вибоїни від куль і снарядів
Фото: Валерій Шмаков
У травні 2016 року 8-ий окремий батальйон УДА та підрозділи ЗСУ повернули контроль над Широкиним
Колись курортний населений пункт майже щодня обстрілюють російсько-терористичні війська
В гаражах і на подвір’ях іржавіють розібрані на запчастини автомобілі
Покинуті автомобілі «Жигулі» і радянські мопеди іржавіють посеред вулиці

Село Широкине, яке знаходиться в 15 км від Маріуполя – одна з найгарячіших точок українсько-російської війни. Позиції тут утримують бійці ЗСУ та Української добровольчої армії. Колись курортний населений пункт майже щодня обстрілюють російсько-терористичні війська. Нині тут знищено все: будинки, санаторії, об'єкти інфраструктури.

Щоб потрапити в Широкине, їдемо кількасот метрів "лінією смерті". Так українські бійці називають дорогу, яка веде в село від траси на Маріуполь і прострілюється ворогом. Цей небезпечний відрізок намагаємося проскочити якомога швидше.

На в'їзді в село на узбіччі лежить спалений каркас вантажівки.

"Це хлопці з батальйону "Донбас" ще в 2015-му році переплутали поворот і виїхали просто на "сєпарські" позиції. Село тоді ще було їхнє. По ним вистрелили з гранатомета. Ніхто не вижив", - пояснює боєць УДА Тарас.

У травні 2016 року 8-ий окремий батальйон УДА та підрозділи Збройних сил України повернули контроль над Широкиним. Бойовики відійшли з села на вигідніші позиції на висотах, з яких добре видно село. Обстрілу можна чекати щосекунди. До ворога місцями - 800 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Метою Росії не є територіальна війна" - український філософ пояснив суть конфлікту на Донбасі

"Зараз переважно тут "стрілкотня", гранатомети та СПГ. Коли ночі темні, без місяця чи туман то прострілюють територію обидві сторони", - розповідає боєць Семен, який мене супроводжує.

В селі уже ніхто не живе. Деякі будинки зруйновані вщент.

"Арта працювала", - показує Семен на купу щебеню і цегли – все, що залишилось від будинку.

На асфальті видно сліди від розриву мінометних мін. Металеві паркани посічені осколками або скручені від вибухів. На стінах будинків вибоїни від куль і снарядів. Цілих вікон майже ніде немає, все заросло високою травою. У деяких хатах двері відкриті навстіж, а речі домашнього вжитку викинуті на вулицю. В гаражах іржавіють розібрані на запчастини автомобілі "Жигулі" і радянські мопеди. З виноградників звисають перестиглі замерзлі грона. В садах під деревами земля вкрита яблуками і грушами. Збирати їх нікому. Подекуди посеред дороги - покинуті дитячі велосипеди і самокати.

"В 2014-му я воював у Пісках в складі 80-ї аеромобільної бригади ЗСУ. Там ще тоді були такі руїни, - каже Семен. - Зараз уже - позиційна війна на виснаження, як у Першу світову. Вже не потрібно тримати по три солдати на квадратний метр фронту. Ротації хоч і відбуваються, але хлопці у самий розквіт сил убивають здоров'я в холодних сирих окопах. А люди на гражданці, схоже, забули, що в країні війна йде. Дивлюсь, у соцмережі одна жінка викладає фото з дочкою в сауні. Підпис "життя прекрасне". А в сусідній хаті пару місяців тому поховали хлопця, який на війні загинув".

На одній із доріг поряд із селом стоїть танк, знищений 2015-го. Боєкомплект здетонував з такою силою, що катки знайшли за 600 м від корпусу. Семен попереджає, що близько підходити небезпечно – можуть помітити бойовики з того боку.

Над селом височіє пам'ятник полеглим воїнам радянської армії у Другу світову війну. Монумент у формі жінки з вінком майже не постраждав від вибухів. Але на тлі руйнувань і посічених кулями дерев виглядає моторошно. На дошці пошани — список 71 загиблих. Серед них - 11 бійців із прізвищем Логозінський і троє – Доценко. Є і чимало російських прізвищ.

Президент Петро Порошенко затвердив виведення сіл Широкине і Бердянське з "сірої зони" (зони демілітаризації) на Донбасі. В указі йдеться про утворення військово-цивільної адміністрації у цих населених пунктах.

Село Широкине 6 липня 2015 року ввійшло в 30-км демілітаризовану зону за рішенням учасників переговорів Контактної групи.

Зараз ви читаєте новину «Зруйновані хати, покинуті автомобілі — як виглядає село-привид Широкине». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути