вівторок, 29 серпня 2017 11:36

"Розстріляли, як у тирі" - боєць, який вижив під Іловайськом, розповів подробиці

"Розстріляли, як у тирі" - боєць, який вижив під Іловайськом, розповів подробиці
Іловайськ. Серпень 2014 року

Російські найманці під Іловайськом підманили до себе українських військових, пообіцявши "зелений коридор", а потім розстріляли впритул.

Про це в роковини трагедії під Іловайськом розповів в інтерв'ю "Апострофу" Микола Коваленко, боєць добровольчого батальйону патрульної служби міліції особливого призначення "Миротворець".

"Те, що сталося, – однозначно була "зрада". Близько 100 осіб із "Миротворця" 22 серпня виїхали в сторону Іловайська. О третій години ранку 24 числа отримали наказ від командування – взяти тільки боєкомплект, який зможемо нести. Сказали, що їдемо години на три. Але серце підказувало – брешуть. Так і вийшло. Ми взяли дуже мало води, їжі не брали взагалі. Висунулися на мікроавтобусах типу "Богдан".

До Іловайська ми складно входили, розуміли, що нас туди впускають. 24 серпня ми в'їжджали у вже оточене місто. Всередині Іловайська був повний хаос, люди мародерили магазини, тому що їм потрібні були їжа і вода. На той момент інфраструктура майже не працювала, світла не було. З усіх боків стріляли дрібні міномети і снайпери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виходить по-жуковськи: "баби еще нарожают" - експерт про трагедію в Іловайську

28 серпня прийшло повідомлення від Тетерука (командуючий батальйону. – Ред.), що о третій-четвертій ранку наступного дня дадуть "зелений коридор" з міста. Але вихід весь час відкладали, і, врешті-решт, пересунули вихід на світлий час доби. І відразу стало зрозуміло, що нас збираються розстрілювати", – каже Микола. У темряві зробити це було б досить проблематично, інша справа – при світлі дня.

"Командування – самодури. Через них загинула величезна кількість людей. І моїх друзів. У нас на момент висунення були легко поранені - в ногу, руку. Подряпини, по суті. Важких не було. Колона через поля дійшла до якоїсь лісосмуги, побачили закопану нову техніку і людей у новій військовій формі, вирішили, що це свої, Нацгвардія. Бійці махали руками тим, що стояли в лісосмузі, їм махали у відповідь. Думали, можливо, вони нас прикривають і підуть за нами. А це були "канапи". Розстріляли нас, як у тирі", - розповів боєць.

Під час виходу із оточеного російськими військами Іловайська 29 серпня 2014 року загинули 366 українських військовослужбовців. 500 отримали поранення.

Зараз ви читаєте новину «"Розстріляли, як у тирі" - боєць, який вижив під Іловайськом, розповів подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути