четвер, 02 березня 2017 17:46

"Радистів кинули на нульову позицію і забули про них" - матері захисників "Бутівки" просять допомоги
11

Фотоархівgazeta.ua
Фото: Денис Скриль
Фотоархів
Фотоархів
Фотоархів
Фотоархів

Матері вимагають належного ставлення до військовослужбовців військової частини А2057, які охороняють шахту "Бутівка" - найгарячішу точку в АТО. 19 бійців п'ятий місяць без ротації, їх не провідує командування і священики. Через постійний стрес у чоловіків здають нерви, були випадки самогубств.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіли матері захисників шахти "Бутівка".

"Бойовики рівняють "Бутівку" із землею. Постійно працюють ворожі танки і артилерія. До ворога - кількадесят метрів. Окупанти знищили верхівку металевої башти копальні. Їх дратував прапор, який на ній висів. 19 хлопців із військової частини А2057, розташованою під Полтавою в селі Щербані, з 11 листопада охороняють цю позицію. Без відпусток і звільнень. Їх колеги із 72-ї окремої механізованої бригади мають звільнення. А наших синів навіть не навчали спеціальної військової науки, а майже одразу направили в АТО. Вони не спецпризначенці чи розвідка. А всі - радисти і зв'язківці," - розповіла Олена Косик, мати військовослужбовця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кожну секунду дякуєш Богу, що живий" - захисники шахти "Бутівка"

"Хлопці нічого нам не розповідають, але психологічно їм важко. Доводиться вбивати людей, а поговорити немає з ким. Ні військовий капелан, ні психолог не їдуть до "Бутівки". Керівництво частини взагалі про них забуло. Навіть не телефонують і не провідують. Волонтери із Полтави постійно приїздять, а свої командири - жодного разу. Хлопцям пощастило, що командир із 72-ї бригади (позивний "Базальт". - Gazeta.ua) їх всьому навчив. Розказав, як свистить міна і куди краще ховатись. Навчив як діяти під час бойового контакту з ворогом. На цій позицій нерви не витримують і в дорослих, а нашим дітям по 22-23 роки. Вже були випадки самогубств", - розповіла Інна Кулішова, мати одного з бійців.

"27 січня син ледь не загинув. Вранці чули як завівся танк і почав методично обстрілювати їх позицію. Снарядами зрізав металеві опори шахти. Син почув, як летить у бліндаж снаряд, і миттєво вискочив із нього. Це врятувало йому життя. Хлопці думали, що він загинув. Через обстріли не можуть дійти до їдальні, тому перебиваються сухпайками. Коли син стає на чергування - я не сплю. Чекаю всю ніч, доки не відчергує. І так всі матері. Дуже хочу його побачити. Новопризначений командир їх рідної частини сказав нам, що не може підписати звільнення, бо не знає їх особисто", - продовжила Інна Олександрівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Знімальний майданчик" - бійці опублікували фото зруйнованої шахти.

Матері мають багато відповідей із військової частини А2057 і А1451, які мали подати в Генштаб прохання про 10-денне звільнення. Ті вказують, що хлопців відкомандирували до 72-ї бригади і склали графік відпусток. "Графік відпусток не виконали ні 2016 року, ні 2017-го Через військову бюрократію чи впертість командира постійно на нервовому зриві. Про військові нарахування і затримки грошей взагалі мовчимо", - додала Олена Косик.

"Бойове завдання хлопці виконують. Розуміємо, що війна - це війна. Але несправедливість обурює. В них навіть не було бойового злагодження, яке мало тривати два місяці на полігоні. Через 10 днів одразу кинули в пекло на "Бутівку". Я сам колишній військовослужбовець, але не думав, що буде така бюрократія і одні відписки із військових частин", - розповів Станіслав Косик, батько військовослужбовця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Втратив двох друзів" - боєць АТО розповів про обстріли.

АТО триває понад 1000 днів. За даними ООН, за період війни на Донбасі загинули більш як 10 тис. чоловік, серед яких понад 2600 військовослужбовців. Найгарячішими точками 2017-го стала промзона в Авдіївці і сусідня шахта "Бутівка-Донецька", Світлодарська дуга і маріупольський напрямок. Ці бойові зони постійно обстрілюють забороненими Мінськими угодами калібрами.

Зараз ви читаєте новину «"Радистів кинули на нульову позицію і забули про них" - матері захисників "Бутівки" просять допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути