Ексклюзиви
субота, 25 листопада 2017 18:30

Путін може відмовитись від Донбасу після виборів в Росії - експерт

Путін може відмовитись від Донбасу після виборів в Росії - експерт
Для РФ важливіше лишити Крим, в своєму складі. Фото: Bigmir.net

Військовий експерт Олег Жданов розповів, чого варто очікувати від об'єднання ЛНР та ДНР в єдину терористичну "республіку".

Зараз експерти говорять, про можливе об'єднання ДНР і ЛНР після перевороту? Для чого такий сценарій Росії?

Усе залежить від того, який політичний курс обере Кремль, по врегулюванню цього конфлікту. Якщо вони оберуть курс, як говорив Курт Волкер (спецпредставник Держдепартаменту США з питань України в НАТО), на створення Придністров'я чи Абхазії-Осетії, тоді зручно об'єднати ці новоутворення. Створити систему управління, під одним кураторством, і далі будувати новий кордон, про що вже звучать заяви навіть у Держдумі Росії. Про те, що потрібно будувати новий кордон з Україною. Були заяви російських політиків про те, що з Україною треба обладнати новий кордон. Малося на увазі, кордон по лінії розмежування між непідконтрольних нам територіями і материковою Україною. Тобто, новоутворення мають лишитися самостійними і незалежними, як це відбулося з Придністров'ям.

І саме це частково пояснює спробу перевороту. Тоді кураторство переходить під Міністерство оборони РФ, силове відомство, очолюване більше відданим поплічником Володимира Путіна Сергієм Шойгу.

Якщо вони поставлять ціль про повернення цих самопроголошених новоутворень в склад України, у вигляді федерації, тоді політично вигідніше лишити дві "республіки".

Зараз ситуація більше схиляється до першого варіанту, хоча не виключається існування двох республік.

Як тоді "об'єднання республік" має вписуватися в Мінські домовленості?

Посилання на Мінські домовленості - уже за гранню здорового глузду. На сьогоднішній день цей папірець вже настільки себе зжив, дискредитував, не працював і працювати не буде. Нам президент нав'язав мантру, що "Мінську" немає альтернативи, хоча навіть представник США Курт Волкер сказав, що "Мінськ" не працює, потрібно шукати інші шляхи вирішення проблеми.

Що означає для України об'єднання республік?

Ми не суб'єкт. І ми не прагнемо стати суб'єктом міжнародного права. Для нас — це заморожування конфлікту надовго, якщо справді об'єднають і створять щось таке, як Придністров'я. Але ми не проявляємо політичної волі, для повернення цих територій. Немає плану для повернення цих територій. Ми взагалі не розуміємо, що робити з нашою економікою. Ми просто об'єкт, яким керують усі, кому не лінь. Що нам скажуть, те і робитимемо. І оцінювати, що для України це означає, можу сказати: лише в плані втрати територіальної цілісності, втрати суверенітету. І ми самі себе заводимо в ранг країн третього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я буду висловлюватися про них вкрай гидливо" - президент Чехії розказав про переписку з Захарченком

Можливий сценарій, що з об'єднаних псевдореспублік не робитимуть Придністров'я, а повернуть їх в склад України?

Цілком можливо, але малоймовірно. Якщо вони зараз об'єднають дві республіки під одним куратором і командувачем, то треба буде починати переговорний процес з нуля.

Такий сценарій можуть розігрувати, щоб Крим лишити у складі Росії, а Донбас повернути?

Я не виключаю такий варіант. Мабуть, в Росії так і чинитимуть. Справді, для РФ важливіше лишити Крим, в своєму складі. Цілком ймовірно, що вони готові пожертвувати територіями Донбасу. Але це може статися тільки після виборів в РФ. Для Володимира Путіна зробити крок назад, у плані не підтримання ідей "русского мира", на пострадянських просторах чи там, де вона почала цю ідею — буде критично. Рейтинг його може не витримати.

21-22 листопада на території Луганська стався військовий переворот. Глава самопроголошеної республіки Ігор Плотніцький втік на територію Росію. Бойовики ЛНР загвоорили про можливе об'єднання з ДНР.

Зараз ви читаєте новину «Путін може відмовитись від Донбасу після виборів в Росії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути