понеділок, 12 лютого 2018 10:01

"Просив, щоб не знущалися над тілом" - колишній полонений-росіянин розповів про звірства бойовиків

"Просив, щоб не знущалися над тілом" - колишній полонений-росіянин розповів про звірства бойовиків
Екс-полонений росіянин розповів про знущання бойовиків ЛДНР. Фото: qha.com.ua

Екс-бранець терористичних формувань на Донбасі Анатолій Поляков розповів, що йому погрожували розстрілом під час перебування в так званій ЛДНР.

Про свій полон він розповів для "РБК-Україна".

"Бували ситуації, коли мені імітували розстріл. Виводили на вулицю, говорили: "Ми тебе розстріляємо". Кажуть: "Яке останнє бажання"? Я досі згадую, що просив про одне - щоб не знущалися над тілом. Не знаю чому, але це було найважливіше тоді", - розповів він.

За його словами, Поляков перебрався до Києва з Росії, підтримував Революцію гідності.

"У 2014 році після початку воєнного конфлікту на Донбасі як представник гуманітарного корпусу при Міністерстві оборони України складав списки з іменами військовополонених і брав участь у переговорах про їх обмін і звільнення з терористами", - йдеться у повідомленні.

Для створення громадської комісії із захисту прав полонених, у березні 2015 року його запросили до окупованого Луганська.

"Завданням було домовитися про вивезення на підконтрольну Україні територію дітей, хворих на онкологію та туберкульоз. Анатолій каже, що переговори пройшли успішно, але вже через два дні в Луганську його захопили місцеві бойовики", - повідомляється.

Зазначається, що Полякова звільнили 28 грудня 2015 року, коли він уже сам перестав вірити в те, що коли-небудь опиниться на волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія поверне на територію України бойовика ДНР

"Його - громадянина Російської Федерації - вивезли на кордон із РФ, провели через прикордонний пункт і передали росіянам. Ті перевезли Полякова до Ростова. На момент звільнення він важив 40 кілограмів. Там надали медичну допомогу, дали трохи часу на реабілітацію. Після допитів російські спецслужби супроводили його до українського кордону, де передали українській владі", - йдеться у повідомленні.

Через його російське громадянство, Міноборони України та представнику країни в Мінській переговорній групі Ірині Геращенко було складно домовитися про його обмін.

Родичів загиблих на Донбасі опитали стосовно можливого статусу регіону після остаточного звільнення. 75% переконані, регіон повинен мати такі ж права і повноваження, як і всі інші вітчизняні регіони.

Зараз ви читаєте новину «"Просив, щоб не знущалися над тілом" - колишній полонений-росіянин розповів про звірства бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути