неділя, 28 квітня 2024 12:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Прилетіло по базі з російськими офіцерами - Андрющенко

Прилетіло по базі з російськими офіцерами - Андрющенко
У селищі Бабах-Тарама були вибухи. Фото: "24 канал"

У ніч на 24 квітня атакували базу окупантів у селищі Бабах-Тарама за 40 км від окупованого Маріуполя.

Приліт збіг з повідомленнями у західних ЗМІ, що цього дня українці вперше використали далекобійні ATACMS. Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко сказав про це "24 каналу".

Повідомляли про 12 вибухів у Маріупольському районі. Фактично це одне влучання ATACMS з касетною боєголовкою.

У селі Бабах-Тарама розташований Куликівський полігон, де раніше тренувався полк "Азов".

"Зараз його використовує майже вся бердянсько-маріупольська агломерація для тренувань особового складу, зокрема із застосуванням військової техніки. З огляду на все, селище Бабах-Тарама є, мабуть, найбільшим місцем базування росіян. Там не так просто на них подивитися. Селище не таке велике, але там вдосталь пансіонатів, баз відпочинку", - розповів радник.

За інформацією Андрющенка, ворог розміщувався в пансіонаті комбінату імені Ілліча й саме туди прилетіла ракета. Загалом відомо про 20 поранених окупантів, з них семеро померли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пентагон назвав цілі для далекобійних ракет ATACMS - NYT

"Можливо їх стало й більше. Точно знаємо, що сімох навіть не везли у лікарню в Бердянську", - повідомив Андрющенко.

Там перебували саме російські офіцери, прості солдати були в інших місцях. Йдеться по кадрових військових Росії, які займалися підготовкою та злагодженням окупантів.

Андрющенко каже, що спочатку приліт по базі видався трохи дивним. Але коли з'явилися повідомлення, що вночі використали ATACMS - усе стало на свої місця. Чули 12 вибухів, а знайшли шість. Найбільш дивно було те, що їх чули в Маріупольському районі та безпосередньо в Бердянську, а це ліня 90 км.

"Будемо сподіватися, що буде "бавовнити" дедалі більше. Зараз ворог стабілізувався в Маріуполі. Ми бачимо, як вони розселилися, де й що переховали, тому можна знову починати полювання ATACMS чи будь-чим", - підсумував він.

Після кількох місяців запитів Україна отримала більш дальню версію армійських тактичних ракетних систем, відому як ATACMS, яка може долати відстань у близько 305 кілометрів. Перед постачанням цього місяця Сполучені Штати поставили Україні версію системи, яка має радіус дії 160 кілометрів і озброєна касетними боєприпасами широкого розповсюдження.

Представники Пентагону відмовилися назвати точну кількість систем великої дальності, які були відправлені в Україну. Однак відомо, що адміністрація Байдена таємно відправила ATACMS більшого радіуса дії й вони були частиною 300-мільйонного постачання, оголошеного в березні 2024 року.

Зараз ви читаєте новину «Прилетіло по базі з російськими офіцерами - Андрющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути