Ексклюзиви
вівторок, 04 вересня 2018 16:44

"При анексії Росією Азовського моря кораблі НАТО лише нашкодять" - екс-працівник Пентагону

"При анексії Росією Азовського моря кораблі НАТО лише нашкодять" - екс-працівник Пентагону
Азовське море анексує Росія: екс-працівник Пентагону розповів про наслідки. Фото: QHA Агентство Крымские Новости

Повзуча анексія Росією Азовського моря - це останній епізод дестабілізації України.

Також це форма економічної війни, оскільки вводиться блокада судноплавства. Таку думку висловив експерт Вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council Олександр Вершбоу - авторитетний американський дипломат. На початку 2000-х працював послом США в Москві, мав ключову посаду в Пентагоні й 4 роки був заступником генерального секретаря НАТО, пише Крим.Реалії.

"Це коштуватиме українській промисловості втрати експортних надходжень і від сільськогосподарської продукції, і від виробництва сталі. Це обмежує права українських рибалок на роботу в Азовському морі. Позбавить роботи тисячі докерів у портах. Тільки як торгова війна, це чинить серйозний вплив на Україну. Але є і те, чого ми не знаємо, можливо, це частина стратегічної ініціативи Росії: анексувати Азовське море, анулювати угоду 2004 року, ймовірно, дестабілізувати південь України з прицілом на нові агресивні дії, що мають на меті створити сухопутний міст до Криму. Це, звичайно ж, частина найгіршого сценарію, але вже зараз є підстави для стурбованості певною "повзучою анексією" Азовського моря, яка відбувається на очах", -розповів аналітик.

За його словами, найгірший сценарій - коли Росія шукатиме провокацій у Маріуполі та інших населених пунктах південно-східного узбережжя України для військового натупу.

"У результаті інтервенції або захопити більше території, чи досягти втрат серед мирного населення або серед військовослужбовців - невідомо. Найгірший варіант - це військові дії, які можуть привести до створення "сухопутного моста" до Криму. Азовське море - це лише останній епізод, коли Росія намагається дестабілізувати Україну. І Захід повинен щось робити. Як варіант - за допомогою санкцій, якщо немає коштів для прямого впливу на ситуацію," - зауважив Вершбоу.

Екс-керівник НАТО додав, що не бачить можливостей поліпшити ситуацію військовим шляхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФСБ затримало український корабель

"Росія дуже нервово реагує на присутність НАТО в Чорному морі взагалі. Тому присутність у Азовському морі стала б лише ще одним викликом Росії, який міг би привести до ескалаціїта ще більш нашкодити Україні, ніж допомогти. Крім того, недавня угода щодо правового статусу Каспійського моря дала росіянам нові аргументи щодо Азовського - через сполучення між Азовом і Каспієм через Волго-Донский канал. Тому, думаю, сфокусуватися треба на політичному тиску, санкціях. Треба бути впевненими, що російське керівництво зрозуміло - саме цей фактор може бути великою перешкодою для поліпшення відносин Росії із Заходом, якщо Москва продовжуватиме тиск на Україну", - вважає Вершбоу.

Російська агресія в Чорному та Азовських морях є кроками втілення проекту "Новоросія". РФ планує перекрити Україні доступ до моря, аби перетворити її з морської держави на континентальну.

Зараз ви читаєте новину «"При анексії Росією Азовського моря кораблі НАТО лише нашкодять" - екс-працівник Пентагону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути