Ексклюзиви
середа, 04 квітня 2018 18:37

"Попередили, що стану ціллю для снайпера" - муфтій

"Попередили, що стану ціллю для снайпера" - муфтій
Коли муфтій Саїд Ісмагілов намагався пройти на Інститутську, аби знайти загиблих мусульман, самооборона Майдану попередила, що може стати ідеальною ціллю для снайпера. Фото: РБК-Украина

"Удруге на Майдан я приїхав із Донецька в 20 лютого 2014 року, коли зранку почали вбивати людей. Мав зустрітися із представниками Греко-католицької церкви саме на Інститутській", - каже 39-річний Саїд Ісмагілов.

Муфтій духовного управління мусульман України "Умма" розповів Gazeta.ua про "найгарячіший" день за всі акції протесту.

"Я тільки висадився з поїзда, коли мені подзвонили. Кажуть: зустріч скасовується. На Інститутську зараз іти не можна – там страшне що робиться, людей вбивають. Через якийсь час знову дзвінок, тепер уже із Михайлівського монастиря. Запитали, чи приїду забрати тіла загиблих мусульман. Це був шок і стрес – не знав, що робити. Узяв двох помічників і поїхав.

Волонтери відвели дивитися тіла. Бачив, як безперервно несли поранених. На щастя, не знайшов серед убитих жодного "нашого". Виявилося, що пораненого мусульманина, якого забрали до лікарні, випадково порахували загиблим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Річниця Революції гідності. 5 вражаючих фільмів про Євромайдан

Я хотів спуститися на Майдан по Малій Житомирській. Самооборона Майдану завернула назад. Попередили, що без бронежилета і в білій чалмі на голові буду найкращою ціллю для снайпера.

Надвечір зателефонували з Громадського телебачення – просили приїхати в студію й прокоментувати ситуацію. У прямому ефірі сказав, що вбивства потрібно припиняти, бо так ніякі проблеми не вирішаться", - розповів муфтій.

"Після восьмої почулися звуки стрілянини. Я вийшла на балкон, і було враження, що ти у голлівудському фільмі — "беркутівці" почали ставати ключем, потім робити якісь маневри, виглядало, ніби це якась інсценізована вистава. Раптом ми почули шалений крик знизу і побігли туди. Поки ми гнали, вікна готелю прострілювалися і я не до кінця пам'ятаю цей момент", - пригадує події на Майдані заступниця адміністратора з медичної частини госпіталю ім. Шептицького Наталія Ван Доеверен.

Зараз ви читаєте новину «"Попередили, що стану ціллю для снайпера" - муфтій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути