Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2016 14:32

Повернути Донбас можна тільки силою - Bild

Повернути Донбас можна тільки силою - Bild
Фото: verge.zp.ua

Німецька газета "Bild" опублікувала матеріал, в якому стверджується, що Росія повністю контролює окуповані райони Донбасу, і знайшла два варіанти вирішення проблеми.

Перший - повністю відмовитися від окупованих територій: Донбасу і Криму. Другий - спробувати відвоювати Донбас. Якщо Україна дійсно хоче відновити контроль над Донбасом, то саме військове рішення стає найбільш вірогідним сценарієм.

Як доказ видання наводить записи засідання Міжвідомчої комісії з надання гуманітарної підтримки потерпілим територіям південно-східних районів Донецької та Луганської областей України в Держдумі РФ від 23 жовтня 2015 року. Комісія, фактично виконує роль "тіньового уряду Донбасу". Серед персоналій видання вказує віце-прем'єра уряду Росії Дмитра Козака, заступника міністра економічного розвитку РФ Сергія Назарова, а також заступник міністра фінансів Росії Леоніда Горніна.

Повний контроль російського уряду над фінансами, податками і ринками так званих ДНР і ЛНР перетворює "республіки" в маріонеткові "держави", повністю керовані Кремлем.

"Це підтвердження повного провалу Мінських угод, відданість яким з боку Росії є лише облудою. Відповідно, вимога Заходу провести на окупованій території демократичні вибори є повним абсурдом", - пише Bild.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог розповів, навіщо Порошенко знову заговорив про повернення Донбасу

Перший спосіб - визнати анексію Криму і повністю відмовитися від окупованих територій Донбасу, які вже не є українськими. При цьому Україна повинна буде зафіксувати новий державний кордон, яка пролягатиме по адміністративній межі між Херсонською областю та окупованим Кримом, а також з актуальної на момент прийняття такого рішення лінії розмежування в зоні АТО.

Другий спосіб полягає у спробі повернути окуповані території Донбасу військовою силою. В кінці літа-початку осені минулого року проводилися порівняння військових можливостей протиборчих сторін. Розрізнені банди бойовиків російська сторона перетворила в регулярну армію, яка зведена в два армійські корпуси, один з яких базується на території, підконтрольній ЛНР, а інший - ДНР. Командирами обох формувань є російські генерали.

На думку Дмитра Тимчука, Україна має в своєму розпорядженні ресурсами для проведення наступальних операцій.

"Теоретично ми на це здатні. Інша справа, якою є готовність військ до таких дій. Якщо контрактники ще воюють, то з мобілізованими можуть виникнути дуже великі проблеми", -сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Повернути Донбас можна тільки силою - Bild». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути