Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2018 11:20

"Останній рубіж у випадку війни" - військові розповіли, хто захистить українців

- У зоні бойових дій провів майже 3 роки, - каже підполковник Микола Білосвіт, позивний "Акула". – Перший рік - у Луганській області, потім - у Донецькій. Наш підрозділ дислокувався на крайній точці між Авдієвкою та промзоною. Згодом окремі підрозділи дійшли аж до Волновахи. Уся наша бригада бойова - офіцери воювали.

Сьогодні Білосвіт - командир 112 окремої бригади територіальної оборони міста Києва. До військового формування входить 6 батальйонів та окремі підрозділи.

Автор: Юлія Пасічник
  Підполковник Микола Білосвіт у 2014 році командував 12-м батальйоном територіальної оборони "Київ", який створений з мешканців Києва та області
Підполковник Микола Білосвіт у 2014 році командував 12-м батальйоном територіальної оборони "Київ", який створений з мешканців Києва та області

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Харківщині провели військові навчання з форсуванням річки і димовою завісою

Чому і для чого це створювалось?

Наприкінці 2017-го начальник Генштабу і командувач Сухопутних військ прийняли спільне рішення про створення окремих бригад територіальної оборони у кожній області. Окремо у Києві.

У нас є кадрований мінімальний офіцерський склад, який повинен займатися навчанням, підготовкою документів, процесом від мобілізації та до приведення бригади до бойової готовності.

Формувалися на прикладі підрозділів територіальної оборони в Європі, країнах Прибалтики. У маленькій Естонії армія чисельністю 5 тис. людей. Але за кілька годин у них у строю 200 тис. людей. Таке військо спроможне виконувати будь-які завдання.

В Україні завдання територіальної оборони - охорона та оборона важливих об'єктів, комунікацій. Боротьба з диверсійно-розвідувальними силами та озброєними формуваннями агресора, підтримання правового режиму воєнного стану.

Чоловіки і жінки призовного віку бояться військкоматів

У Києві та областях є проблема, що чоловіки і жінки призовного віку бояться військкоматів. Коли їх викликають, думають, що одразу відправлять на поле бойових дій.

У багатьох "територіальна оборона" викликає негативні асоціації. Бо 2014-го, коли створилися перші підрозділи, їх одразу відправили на Донбас. Тоді не було іншого виходу. Зараз ми виконуємо завдання лише у межах своїх територіальних зон та областей.

Вас можуть залучати до встановлення правопорядків на вулицях Києва?

У нас обмежені завдання. Боротьба з розвідувально-диверсійними групами і незаконно створеними збройними формуваннями.

Ми підрозділ, який може ізолювати цілий район - виставити блокпости, обмежити пересування.

Як ви комплектуєтеся?

Військовозобов'язаними, які приписані до своїх районних військових комісаріатів.

Зараз вивчаємо призовний склад. Раз на рік викликаємо офіцерів запасу на збори. Пропонуємо укласти контракт на проходження служби у військовому резерві. Людина вже знає, що при оголошенні мобілізації робити.

У нас 6 окремих батальйонів. Є рота зв'язку, рота інженерно-саперна, рота контрдиверсійної боротьби, рота матеріально-технічного забезпечення.

Хочемо перейняти досвід Швейцарії: там військові вдома зберігають форму і зброю.

Військові, які не прописані до комісаріатів Києва, можуть вступати до територіальної оборони?

Так. Навчання у складі бригади тривають 25 днів на рік. Це максимальний термін. Оплачуються державою. Якщо укладаєш контракт – вище фінансове заохочення. Заплатять рядовому складу, наприклад, 5 тис. грн при призові на навчання. Якщо військовий не уклав контракт, то отримає лише 3 тис. грн. Це залежить від кількості діб навчання.

Наступного року заплановане навчання з офіцерами кадру управління бригади та окремих батальйонів 3 по 9 червня.

Які цілі поставлені перед формуванням?

У нас є штатне озброєння. Але ми не зовсім бойовий підрозділ. Але 2014 рік показав, що ті хлопці, які прийшли в батальйони тероборони і поїхали на Донбас, зупинили ворога. Тепер маємо виконувати ті завдання, які спроможні.

Зараз, порівняно з 2014 роком, імовірність повномасштабного російського вторгнення зросла?

Ми постійно у бойовій готовності до виконання завдань. Але ми не можемо з шашкою кинутись на танк.

Росія підтягує війська до нашого кордону. Провела найбільші за останні 45 років військові навчання. Грають мускулами. У нас теж є все необхідне. Армія піднялася за ці роки.

У територіальній обороні служать жінки?

Раніше були військові спеціальності, на які жінок взагалі не брали. Досвід 5-річної війни показав, що вони можуть бути і механіками бойових машин піхоти, і наводчицями танків.

Зараз ми готові прийняти жінок у відділення морально-психологічного забезпечення. Є посада офіцера з цивільно-військових відносин. Потрібні фахівці і неважливо, якої статі.

Потрібні фахівці і неважливо, якої статі

Є обмеження за віком?

У нас, в основному, проходять службу у резерві військовозобов'язані віком від 41 року до 60. Молодших теж приймаємо. Стараємося залучати людей, які мали військову освіти або були авторитетними у своєму середовищі. Наприклад, керівник підприємства. Є люди, які вірять у нього. І коли він одягне військову форму, буде керувати, командувати, його слухатимуться.

"Захистимо свій дім, захистимо Україну" – наш девіз. Потужні слова. І ми маємо знати, як це робити.

Наш підрозділ – останній рубіж у випадку війни

Останніми роками люди почали більше боятися. Коли викликаємо військових до комісаріату для призначення на посаду, розповідають, що не хочуть служити навіть у резерві, - каже майор Олег Потапенко, командир 129 батальйону територіальної оборони Оболонського комісаріату міста Києва. - Люди знаходять багато різних причин, щоб відхреститися від служби. Але ж ми всі військовозобов'язані. Кожна людина повинна захищати свою країну, - говорить комбат. - Наш підрозділ буде останнім рубежем у випадку повномасштабної військової агресії. Хто, як не ми, має захисти місто?!

Автор: Юлія Пасічник
  Майор Олег Потапенко - командир 129 батальйону територіальної оборони Оболонського комісаріату міста Києва
Майор Олег Потапенко - командир 129 батальйону територіальної оборони Оболонського комісаріату міста Києва

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Скрєпи" підірвані та розпалися на друзки: показали вражаючі фото з військових навчань

Почастішали випадки, коли громадяни порушують свої конституційні обов'язки. Переїжджаючи на нове місце проживання, необхідно у старому районі зняти з військового обліку і стати у новому, - говорить Потапенко. - Буває, що підіймаєш особову справу офіцерів, починаєш зв'язуватись, а вони там вже не проживають.

Довідкова служба територіальної оборони міста Києва з питань призову і контракту: тел. 098-44-64-858

"Цього року наші офіцери допомагали проводити навчання 117 і 119 бригадам у Гончарівському, спільно з Чернігівською та Сумською бригадами", - розповідає майор Євгеній Горбулинський, начальник штабу бригади.

"Допомагали приймати особовий склад, який із резерву призвався на тижневі навчання. Проводили з ними заняття, готували навчальні місця, - каже Євген Горбулинський. - На початку грудня після сповіщення офіцерів управління бригади та управління батальйонів провели з ними організаційні збори. Усі ці заходи не були пов'язані з введенням воєнного стану. Навчання заплановані були раніше".

Зараз ви читаєте новину «"Останній рубіж у випадку війни" - військові розповіли, хто захистить українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути