Ексклюзиви
вівторок, 16 березня 2021 17:10

Понад 3 тис. добровольців можуть опинитися в РФ

Понад 3 тис. добровольців можуть опинитися в РФ
Олег Жданов - один з добровольців-росіян, які пішли боронити Україну від військ РФ. Фото: Соцмережі

Росіян-добровольців, які воювали за Україну можуть депортувати в РФ. Вони не мають права перебувати в Україні без посвідки на проживання, чи громадянство нашої держави.

"Володимир Зеленський свого часу пообіцяв давати громадянство добровольцям-іноземцям, які воювали на боці України. Але цей указ виявився черговим хайпом, бо процедура набуття нашого громадянства розписана бездарно", - каже Gazeta.ua Сергій Пархоменко директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никанорова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак намагається врятуватися - Сергій Пархоменко

"Позбутися російського паспорта складно. Ти не припиниш бути російським громадянином, якщо не сплачені штрафи, аліменти тощо. Це може бути непрофесіоналізм, а може бути й цілеспрямована диверсія", - каже Пархоменко.

Експерт вважає, що таким чином російська агентура в Україні може видати добровольців із РФ.

"Цих людей можуть видавати, бо термін дії посвідки закінчився. Громадянство вони не отримали, бо Україна не спростила процедуру його отримання. Біженство вони оформити теж не можуть, бо в РФ на них поки що не відкрили справи", - каже експерт.

Майже 3 тис. росіян, які з 2014 року воювали на Донбасі за Україну, опинилися поза законом. Перебувати на території України не можуть без посвідок на проживання чи українського громадянства. Щоб таке отримати, повинні позбутися російського. Це можливо лише на Батьківщині. Поїхати в РФ бояться, бо там їх одразу кидають до вязниць.

Зараз ви читаєте новину «Понад 3 тис. добровольців можуть опинитися в РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути