понеділок, 06 травня 2019 19:22

Полк "Азов" святкує п'яту річницю з дня заснування
9

5 травня 2019 року полку "Азов" виповнилося п'ять років. Фото: Azov.org.ua
5 травня 2019 року полку "Азов" виповнилося п'ять років. Фото: Azov.org.ua
5 травня 2019 року полку "Азов" виповнилося п'ять років. Фото: Azov.org.ua
5 травня 2019 року полку "Азов" виповнилося п'ять років. Фото: Azov.org.ua
5 травня 2019 року полку "Азов" виповнилося п'ять років. Фото: Azov.org.ua

5 травня 2019 року свій перший п'ятирічний ювілей відзначив добровольчий полк "Азов" — лінійний підрозділ спеціального призначення у складі військової частини №3057 Східного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України, який в далекому 2014 році встав на захист України від російських окупантів.

У 2014 році під керівництвом Андрія Білецького (на даний момент — лідер політичної партії "Національний Корпус", народний депутат) у м. Мариуполь, як батальйон Патрульної служби міліції особливого призначення Міністерства внутрішніх справ України, з'явилися перші бійці спецпідрозділу "Азов", які незабаром стали відомі під прізвиськом — "чорні чоловічки".

На момент створення, у спецпідрозділі налічувалося 56 осіб добровольців і 4 одиниці вогнепальної зброї на всіх. Велика частина добровольців вперше мали справу з військовою технікою, тому навчання і спецвишкіл проходили в польовому режимі. У вересні 2014 року підрозділ було розгорнуто в полк, а в листопаді 2014 року — переведено до складу Національної гвардії України.

Фінансування батальйону спочатку здійснювалося виключно волонтерами. Завдяки зусиллям екс-командира — Андрія Білецького, який згодом залучав нові джерела фінансування, на сьогодні, основними джерелами фінансування і постачання полку технікою — є приватні пожертвування, підтримка волонтерського руху, благодійні фонди та допомогу бізнесменів. На підтримку полку в містах України регулярно проводяться благодійні концерти.

Сьогодні полк "Азов" — один з найбільш боєздатних військових підрозділів в Україні, з найвищим рівнем забезпечення сучасною екіпіровкою, амуніцією і всім необхідним для виконання службових обов'язків.

За час свого існування, добровольці полку "Азов" брали участь у багатьох збройних конфліктах на сході України, зокрема: в протистоянні в Маріуполі, боях за Іловайськ, боях за Широкино, боях за Мар'їнку, у блокаді Криму з боку України.

Варто відзначити, що під командуванням першого командира Андрія Білецького, "Азов" здійснив єдиновірний стратегічний контрнаступ українських військ на протязі всієї АТО — Павлопіль-Шірокінскую операцію, коли було звільнено 6 населених пунктів, були взяті під контроль стратегічні широкинські висоти, що унеможливило обстріл Маріуполя російсько-терористичними формуваннями.

Відзначимо, що в полку "Азов" бувають складні дні, адже станом на кінець 2018 року "Азов" нарахував втрату 35 воїнів. Про присутність загиблих бійців символізують щити з висіченими позивними, які уособлюють давню військову традицію. Кожен щит протягом року зберігається в підрозділі, а далі — переходить до найкращих друзів загиблих. Таким чином вдається підтримувати особливі братерські й родинні стосунки між однополчанами.

До привітань добровольчого полку "Азов" також приєдналася послідовники — активісти політичної партії "Національний корпус". Між полком і Нацкорпусом існує єдина ідеологія, заснована на таких цінностях: патріотизм, рівноправність, братерство, справедливість.

Представники політичної партії "Національний корпус" заявляють, що нині, азовці й ветерани "Азова" — це фундамент, на якому створювалася та розвивається політична сила Нацкорпуса. Активісти запевняють, що їхня політсила — це сила яка збирає в себе представників багатьох громадських організацій, ветеранів інших підрозділів, і громадян країни, небайдужих до її майбутнього.

Зараз ви читаєте новину «Полк "Азов" святкує п'яту річницю з дня заснування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути