середа, 14 квітня 2021 11:35

Перші постріли на сході України: 7 років тому почалася війна - фото і відео
10

7 років тому почалася війна на Сході
Фото: reuters
7 років тому почалася війна на Сході
7 років тому почалася війна на Сході
7 років тому почалася війна на Сході
7 років тому почалася війна на Сході

Сьогодні рівно 7 років, як почалася війна на сході України. Ситуація на Донбасі не покращується, а навпаки. Щодня кількість загиблих українських військовослужбовців збільшується.

14 квітня 2014 року запровадили рішення Ради національної безпеки та оборони України про проведення антитерористичної операції. Це стало відповіддю на масове проникнення в східні області країни озброєних російських терористичних угруповань і захоплення ними органів місцевої влади. Протидія збройній агресії Росії у форматі АТО тривала до лютого 2018-го, коли її замінили на військову операцію.

Розхитування ситуації в різних регіонах України починалося з акцій протесту проти "державного перевороту в Києві", захоплювали приміщення органів державної влади, а інколи - будівлі СБУ та МВС. Згодом проголошували "народні республіки". Так було в Луганській, Донецькій, Харківських областях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили останні новини з Донбасу

У Харкові 8 квітня оголосили антитерористичну операцію, під час якої із залученням винницьких спецпризначенців із підрозділу МВС "Ягуар" звільнили будівлю Харківської обласної державної адміністрації.

"Спецназ же приїжджав у Донецьк разом із Гелетеєм і Яремою. Ми їх годували, поїли, чекали від них штурму Донецької ОДА. Я сподівався в перший день, що вони візьмуть - не взяли, 2-й день - не взяли, 3-й день, 10 днів, і згодом сказали: "Ні, ми не штурмовики, це не наша спеціалізація, "Альфи" немає", - і поїхали ні з чим", - згадує тодішній голова Донецької ОДА Сергій Тарута.

На перших етапах АТО минала вкрай пасивно. Утратили контроль над значною частиною Луганської області, де 27 квітня проголосили чергову "народну республіку", відбулися фейкові референдуми щодо "незалежності" "ЛНР" і "ДНР". Лише 26 травня була проведена перша масштабна операція сил АТО: за участю авіації та десанту відбувся бій за Донецький аеропорт, унаслідок якого знищили від 40 до 100 терористів, водночас лише один український солдат зазнав легкого поранення. 4 червня звільнили Красний Лиман, 13 червня - Маріуполь, 5 липня - Слов'янськ і Краматорськ, наступного дня - Артемівськ. А основні сили сепаратистів, які здебільшого посилювалися громадянами та армійським озброєнням із Росії, перемістилися на південь Донбасу.

Після прямого втручання російських регулярних військ наприкінці серпня в районі Іловайська операція АТО закінчилася фіаско та втратою фактичного контролю над певними районами Донецької та Луганської областей. Це було закріплено Мінськими домовленостями від 5 й 19 вересня. Їх підписантами виступили: від ОБСЄ - Гайді Тальявіні, від України - другий президент Леонід Кучма, від РФ - російський посол в Україні Михайло Зурабов, також підписи поставили формальні ватажки "ДНР" і "ЛНР".

Згідно з домовленостями, українські силовики мали припинити активні дії в регіоні та мала бути встановлена лінія розмежування - переважно у фактичних місцях розташування військових підрозділів станом на 19 вересня. 30 жовтня 2014 року Кабінет міністрів видав розпорядження "Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від обстрілів окупанта загинув український воїн

Припинення активної фази АТО дало можливість Росії укріпити військові підрозділи сепаратистів, які на початку 2015-го за підтримки російських військових почали наступ на українські позиції. Найбільш запеклі бої були в Дебальцевському виступі. Українські силовики, які були змушені залишити Дебальцеве, уникли оточення й не дали сепаратистським і російським підрозділам далі просунутися вглиб української території.

11 лютого 2015 року президент Петро Порошенко заявив про готовність запровадити воєнний стан. 12 лютого в Мінську домовилися про нове перемир'я, що й закріпили в "Комплексі заходів із виконання Мінських угод". Ці домовленості остаточно припинили активну фазу АТО й надалі протистояння перейшло у формат переважно позиційних боєзіткнень.

18 лютого 2018-го Верховна Рада ухвалила закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях". Згідно з ним замість антитерористичної операції, котра офіційно припиниться 30 квітня, оголосили про початок операції Об'єднаних сил. Керівництво нею перейде до оперативного штабу ЗСУ, очільником якого 18 березня 2018 року призначили Сергія Наєва.

Сьогодні війна не закінчилася. Росія почала стягувати до кордонів України військову техніку та облаштовувати табори. Упродовж останнього тижня Росія перекинула на окуповані частини ОРДЛО 2 тис. т пального та 250 російських кадрових військових. Вона й далі використовує не контрольовані Україною ділянки кордону для переміщення на тимчасово окуповану територію в Донецькій і Луганській областях особового складу, зброї, боєприпасів, пально-мастильних матеріалів і майна військового призначення.

Перекидання та стягування Росією військ до українських кордонів триватиме до кінця квітня. РФ встигла перекинути до кордонів України та в анексований Крим 16 батальйонно-тактичних груп з мотострілецьких, танкових і повітряно-десантних підрозділів.

Зараз ви читаєте новину «Перші постріли на сході України: 7 років тому почалася війна - фото і відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути