середа, 19 квітня 2023 10:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Перший день контрнаступу ЗСУ визначить перемогу чи поразку армії – Foreign Policy

Перший день контрнаступу ЗСУ визначить перемогу чи поразку армії – Foreign Policy
Українська армія готується до масштабного контрнаступу для звільнення своїх територій. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Перша доба майбутнього контрнаступу Збройних сил України стане вирішальною і визначить подальший його хід.

Найбільш успішним контрнаступ вважатиметься, якщо російські війська без особливого бою тікатимуть від української армії. Про це розповів старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень з кіберпотужності та майбутніх конфліктів Франц-Штефан Гаді, пише foreignpolicy.

За словами експерта, останні місяцями російсько-українська війна перейшла у фазу виснаження. Жодна зі сторін не мала суттєвих переваг на полі бою і виснажувала супротивника.

Фахівець вважає, що українській армії буде складно уникнути виснажливого характеру війни, навіть якщо наступальні сили будуть великими, добре оснащеними та гарно підготовленими.

На думку експерта, для України можливим є один сценарій уникнення війни на виснаження. І це перші години її очікуваного контрнаступу.

У першу добу найважливішим завдання для української армії буде створити паніку та дезорієнтацію у військовому керівництві супротивника, аби порушити його командування та контроль над власними силами, пояснив Франц-Штефан Гаді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загарбники готуються до контрнаступу ЗСУ: показали свіжі карти боїв в Україні

"Такі фактори, як тактична несподіванка, лідерство на полі бою та бойовий дух, швидше за все, стануть вирішальними у перші 24 години української контратаки. Зокрема, ці чинники гратимуть не меншу роль ніж зброя", – вважає експерт.

Він описав можливий сценарій контрнаступу ЗСУ. У ньому бронетанкові колони здійснюють прорив російської оборони, швидко просуваються у глиб окупованих територій та створюють загрозу для важливих військових центрів та точок управління супротивника.

Зокрема, цей сценарій командування втілило у вересні 2022 року, коли Україна здійснила блискавичний контрнаступ в Харківській області. Їй тоді вдалося спричинити затримку російських резервів та звільнити понад 6 тис. кв. км захопленої території за 10 днів.

У такій ситуації, досягнення тактичної раптовості в перший час наступу є надзвичайно важливим, оскільки це збільшує можливості отримати вогневу перевагу та сприятливе співвідношення сил, принаймні на короткий період часу.

Західні аналітики прогнозують, що новий контрнаступ Збройних сил України може бути на південному напрямку – у бік Мелітополя на Запоріжжі. Місто знаходиться на перетині двох важливих автострад та критичної залізничної гілки. Це робить його вкрай важливим для постачання російських сил на півдні.

11 квітня премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що українські військові можуть піти в контрнаступ влітку. Раніше говорилося про старт операції навесні.

ЗСУ поки що не можуть розпочати контрнаступ, який був запланований на весну, оскільки не мають недостатньо зброї. Необхідна додаткова підтримка – боєприпаси й винищувачі, військові чекають надходження їх від партнерів, заявив президент Володимир Зеленський.

Західні партнери збільшують обсяги військової допомоги українській армії. Однак зброї для якнайшвидшого звільнення окупованих територій досі недостатньо, казав секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «Перший день контрнаступу ЗСУ визначить перемогу чи поразку армії – Foreign Policy». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути